Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı TYB Kültürevindeki programda Erzincan’da yaşanan depremler ele alındı.

27 Aralık 1939 Erzincan depreminin 85. yıldönümü sebebiyle, babadan oğla mal kalmayan şehir acı dolu hikayesi,

Gazeteci- Yazar Halil İbrahim Özdemir yaptığı konuşmada: “Erzincan iki fay hattının kesiştiği bölgede yer almaktadır. Kuzey Anadolu fay hattında bir sarsıntı olsa Erzincanlı endişelenir. Doğu Anadolu fay hattında bir hareket olsa Erzincanlı titrer. Çünkü Erzincan’da ortalama elli yılda büyük bir deprem, yirmi beş yılda orta şiddette bir deprem yaşanmıştır. Bu depremler can kaybının yanı sıra şehrin ekonomik ve kültürel birikiminin de gitmesine sebep olmuştur. Genel bir kanaat vardır. Erzincan’da babadan oğla bir bina kalmamaktadır. Baba kendi birikimini depremler sebebiyle toprağa gömmekte ya da babadan evlada kalan mal mülk, depremlerle ziyan olup gitmektedir.” Dedi.

27 Aralık 1939 Erzincan depreminin 85. yıldönümü sebebiyle

Tarım Müdürlükleri vatandaşı mağdur etmedi... Tarım Müdürlükleri vatandaşı mağdur etmedi...

Gazeteci Yazar Halil İbrahim Özdemir Konuşmasına 1939 depremi ve sonrasında yaşananları anlatarak sürdürdü. 27 Aralık 1939 depreminin son yüzyılın en büyük depremlerinden birisi olduğuna değinerek “ Erzincan’dan Şebinkarahisar’a kadar olan bölgede yaklaşık kırk bin canın yitirildiğini biliyoruz. 52 saniye süren bu deprem Erzincan’ın merkezinde otuz üç bin kişinin hayatını kaybetmiş olması bir rastlantı değil elbette. 1930 yılında yaşanan deprem binaları yormuş, ardından 1939 yılındaki depremde binaların daha çok etkilenmesine zemin hazırlamıştır. Yine aynı şeyi 1992 depreminde de gördük. Beş Kasım 1983 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5,6 şiddetindeki deprem de binaların yorulmasına, hatta hasar görmesine sebep olmuştur. Ardından gelen 13 Mart 1992 tarihindeki depremdeki hasarın büyümesine sebep olmuştur. Yaşadığımız depremler devam edecektir. Bizlerde depremlerle birlikte bu şehirde yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü deprem öldürmez ihmal öldürür. Artık binalarımızı deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapmayı bilecek ve tedbirimizi alacağız. Tedbirli olduktan sonra da depremden korkmayacağız. 1992 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Erzincan’da yapılan binalar Türkiye’nin en sağlam yapılarıdır. Deprem mevzuatına göre yapılmış kullanılan demirle betonla can kaybını önleyebilecek şekilde dizayn edilmiştir.” Şeklinde konuştu.

Gazeteci Yazar Halil İbrahim Özdemir Erzincanlıları bir konuda da uyardı. Özdemir: “13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremden sonra şehirde içerisinde iskan olan binaların tamamı kontrol edilip ihtiyaç duyulan binalar onarıldı. Oysa inşaat halinde olan binalarda bir onarım yapılmadı. Daha sonra elden geçirilmeyen bu binalar var ise bunların acılin gözden geçirilmesi şarttır. Eğer tedbir alınmaz ise bu binalar hala risk taşımaktadır.” Dedi. 

Halil İbrahim Özdemir konuşmasının son bölümünde 1939 depremi ve 1992 depremi ile ilgili bir slayt gösterisi sundu. Gösteride yaşanan afetin boyutları gözler önüne serildi. Özdemir kendisine yöneltilen soruları da cevaplandırdı. 

27 Aralık 1939 Erzincan depreminin 85. yıldönümü sebebiyle, babadan oğla mal kalmayan şehir acı dolu hikayesi,-1

FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan şubesi Kültürevinde Halil İbrahim Özdemir tarafından bir fotoğraf sergisi de açıldı. Sergide 1939 depreminde hasar gören Erzincan’ın o günkü Fotoğrafları da davetlilerin ilgisine sunuldu. 

ÜCRETSİZ KİTAP HEDİYE EDİLDİ.

Tyb Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in Erzincan Depremleri” konulu konuşmasının ardından katılımcılara kendisinin hazırladığı “Zilzal” isimli bir fotoğraf albümü hediye edildi. Albümde başta Erzincan 1939 ve 1992 Depremleri olmak üzere Adapazarı Depremi, ve 6 Şubat depremlerin yaşandığı şehirlerden fotoğraflar yer aldı.

YAZAR KİTAPLARINI İMZALADI

Programın son bölümünde yazar Halil İbrahim Özdemir “Zilzal” isimli kitaplarını imzaladı. Programa Erzincan Binili Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Akademisyenler, Eğitimciler, Öğretmenler, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden yetkililer katıldılar. 

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek