Emeklilik dönemini düşünerek çalışma hayatına planlayanlar EYT dışında erken emekli olabilmenin yollarını arıyor. Uzmanların hedefinde kademeli ve kısmi emeklilik yer alıyor.

Merkez Bankasından önce bankalar faiz indirdi Merkez Bankasından önce bankalar faiz indirdi

1995 yılı sonrası sigortalılığı başlayanlar için kademeli emeklilik yeni bir fırsat oluşturuyor. Emeklilikte erkek çalışanların 25 yıl, kadınların ise 20 yıl sigortalılığının bulunması gerekiyor.

Prim şartını karşılayarak 1999 yılı öncesi sigortalılığı bulunanlar EYT fırsatını elde ediyor. Kadınlar üç çocuğa kadar 2.160 gün ek prim fırsatını borçlanarak elde ederken erkeklerse askerlik borçlanmasından faydalanabiliyor.

EYT Dışında Erken Emekli Nasıl Olunur?

Yıpranma payı ile emeklilik; ağır işlerde çalışanlar için daha erken gerçekleşiyor. İş yapabilme gücünde yüzde 60'a yakın kayıp yaşayanlar malulen emekli olabiliyor. Engelli çocuğu bulunan anneler engelli çocukları üzerinden ek prim avantajı elde ederek erken emekli olabiliyor.

Ağır işlerde çalışanlar dışında engelli çalışanlar, belirli şartları karşıladığında erken emekli olabilir. Bu şartlar kanun hükmünde geçerli oluyor. 15 yıl ve 3600 primi dolduranlar kısmi emeklilik hakkını kullanabiliyor.

Editör: Haber Merkezi 1