Genelde tüketiciler, ‘2.el araba hangi şehirlerden alınır, hangilerinden alınmaz?’ sorusuna cevaplar bulmaya çalışır. Motor ustası galericilerin bile bilemediği sırrı açıkladı. İkinci el araba alacaklar bu hususları incelemeden sakın araba almayın!
Sıfır araba fiyatlarındaki artış sonrasında vatandaşlar ikinci el arabalara bakmaya başladı. İkinci el arabalar için en önemli sorun sağlam olup olmaması. Peki bunu nasıl anlayabiliriz? Motor ustası galericilerin bile bilemediği sırrı açıkladı. Araba alacaklar bu şehirleri sakın tercih etmeyin. Bilen kimse yok ama büyük etkisi bulunmakta. Şimdi, 2. El araç hangi şehirlerden alınabilir, hangi şehirlerden alınmaz? İşte en çok merak edilen soruların cevapları…
İKİNCİ EL ARABA ALACAKLARIN DİKKATİNE!
Arabaların kullanıldıkları şehirler oldukça önem arz etmektedir. Mesela İzmir’de kullanılan bir arabanın yediği nem pek iyiye alamet değildir. Tam tersine Ağrı’dan alınacak arabanın maruz kaldığı soğuk pek fayda sağlamaz. Aynı zamanda İstanbul trafiğinde sürekli dur kalk yapan arabanında çalışma sistemini etkiler. Örnek verecek olursak, Erzincan’da bir araç 10 kilometre yolu 10 dakika kısa sürede alıyorsa, İstanbul’da bu zaman 1 saati bulabiliyor. Arabanın göstergesinde kilometre yapmamış fakat kullanılan yağın değişimi kilometreye göre yapılmıştır. Erzincan’da bulunan aracın motoru bu hususta daha temizdir. Motor çalışma saati bu hususta gerçekten önemlidir. Fakat şu hususu bilmek gerekir; bira araba uzun yıllar küçük şehirde bulunmuş ve sonradan kalabalık bir şehire gelince yine orada satılabilir. Alınan aracı araştırmak gerekebilir.
MOTOR USTASI GALERİCİLERİN BİLE BİLMEDİĞİ SIRRI AÇIKLADI
Sıcak bölgelerden satın alınan arabalarda kozmetik ile ilgili bir çok sorun olabilir. Bu hususta bir çok örnek sıralanabilir, güneş yanığı, torpido çatlaması, döşeme solması ve vernik çatlaması gibi. Özellikle pek çok arabanın conta yaktığı, hararet yaptığı, veya rektifiye olmuş bir motor olabilir. Biliyoruz ki; kapağı taşlanmış bir araba ikinci şansını göremeyebilir.
Nem oranı yüksek, denize çok yakın mesafede bulunan veya sürekli yağışlı bölgede bulunan bir araba da metal aksamları çok zayıflama olmuş ve çürüme başlamış olabiliyor. Özellikle sel gelmiş olan bölgelerden araba alırken çok daha dikkatli bir araştırma yapmak gerekebilir. Ülkemizde sel hasarlı bir çok araba satışı yapılabiliyor ve sel hasarlı bir araba ise alıcıya çok pahalıya patlayabiliyor.
HANGİ ŞEHİRLERDEN ARAÇ ALINIR YA DA ALINMAZ?
Yolları parke taşı ile döşenmiş bir şehirden otomobil aldığınızda yine alt düzen ile ilgili sorunlar yaşamanız da muhtemel. Örneğin çok küçük ilçeler, kasabalar, köyler. Bu şimdi saçma gibi görünse de, yolları köstebek yuvası haline gelmiş bir şehirden alınacak otomobil size alt düzen ile ilgili bir dünya masraf açabilir.
Soğuk bölgelerden alınan otomobilin motorunda ise daha fazla aşınma gözlemlenir. Yani motorun ömrü bir noktada daha kısa olur denilebilir. Çünkü soğuk yağ ile motorun çalıştırılmış olduğu gerçeği asla gizlenemez bir durumdur. Sıcak bölgelerden alınan otomobilin motorunun içi çamurlaşmış ve pas içindeyken, soğuk bölgelerden alınan otomobilin motorunun içi ayna gibidir. Çünkü soğuk bölgede antifriz kullanılmış, sıcak bölgede ise çeşme suyu doldurulmuş olabilir. Alırken bakmak gerekir.