Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılı Muhtemel Eğitim Süresi (MES) verilerine göre, Karabük 19,7 yıllık süreyle Ankara'yı geride bırakarak İstanbul'un ardından Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı.

Erzincan 2023 yılı en yüksek MES değerinde 4.sırada yer aldı

Otlukbeli Muhtarları sorunlarını Kaymakam’a anlattı Otlukbeli Muhtarları sorunlarını Kaymakam’a anlattı

 Bu sonuçla, Karabük'ün eğitim alanında yakalamış olduğu gelişmeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim kademesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2023 yılında ortalama 17,9 yıl olarak gerçekleşti. 2023 yılında, il düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ile İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u, 19,7 yıl ile Karabük, 19,6 yıl ile Ankara, 19,1 yıl ile Rize ve Erzincan izledi.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğitim Kenti Karabük Projemizin meyvelerini almaya devam ediyoruz.

Türkiye ikincisi olmamız, ilimizin eğitime verdiği önemin somut bir göstergesidir. Bu başarı, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin velilerimizin ve tüm eğitim paydaşlarının ortak çabasının bir sonucudur. Eğitim altyapımızı güçlendirmeye ve öğrencilerimize daha iyi imkanlar sunmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, gelecek yıllarda bu başarıyı daha da ileriye taşımaktır. Amacımız ve gayretimiz Karabük'ü eğitimde marka bir İl haline getirmektir." dedi.


TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde MES, 2023 yılında kadınlar için 18,4 yıl, erkekler için ise 17,6 yıl oldu. Her iki cinsiyette de en yüksek MES değeri İstanbul'da gerçekleşti. Erkeklerde İstanbul'u Karabük, Ankara, Erzincan ve Bayburt izlerken; kadınlarda sıralama Karabük, Tunceli, Ankara ve Rize olarak gerçekleşti.

MUHTEMEL EĞİTİM SÜRESİ (MES )NEDİR?

Muhtemel eğitim süresi, bir kişinin eğitim kademesinde geçirmesi muhtemel örgün eğitim süresini ifade ediyor.

 Birleşmiş Milletler tarafından, Türkiye dahil tüm ülkeler için yayımlanan süre, ulusal politikalara da yön verebilecek şekilde il düzeyinde resmi istatistik olarak üretiliyor.

Kaynak: iha