Eğitim hayatının en önemli basamaklarından biri olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı açıklandı. Haberglobal.com.tr'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, 3.5 milyon adayın katıldığı sınavda, 63 bin 798 aday sıfır çekerken, kadınların sözel erkeklerin de sayısal alanlarda daha çok doğru yanıt verdiği tespit edildi. Sınavın doğru cevap ortalamalarında TYT Türkçe 40'ta 21, TYT Sosyal Bilimler 20'de 9, TYT Matematik 40'ta 8, TYT Fen 20'de 3.5, AYT Matematik 40'ta 5.5, AYT Din 6'da 1.2, AYT Fen ise 40'ta 6 olarak belirlendi. Tercihler ise 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında başlayacak. Uzmanlar, kişilik uyumu dikkate alınarak tercih yapılması gerektiğini ve profesyonellerden mutlaka destek alınması gerektiğini söylüyorlar. 

Erzincan İl Müftüsü Fakirullahoğlu'ndan Kur'an kursuna ziyaret Erzincan İl Müftüsü Fakirullahoğlu'ndan Kur'an kursuna ziyaret

YARIM NET YAPAMADILAR

Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, sıfır puanın ne demek olduğunu anlatarak değerlendirmelerine başlarken; "Öncelikle sıfır puan ne demek bunu izah etmek gerekiyor. 63 bin 798 adayın TYT’de Türkçe ya da matematik testlerinin birinden 0.5 net çıkaramadıkları anlamına geliyor" dedi.  Bu tablonun adayların lise mezunu olarak en temel bilgilerden yoksun kaldıklarını gösterdiğini de dile getiren Sevin, "Maalesef 63 bin aday Temel Yeterlilik Testi’nde yarım net bile yapamamış. Ancak en acısı bu adaylar, ön lisans hatta bir lisans programına bile yerleşebilirler. Baraj puanlarının kaldırılması ile birlikte üniversite yolu eksi net çıkartanlara da açılmış oldu. Böylesi bir sistem üniversite eğitiminin kalitesini sorgulatıyor" diye konuştu. 

TABLO İÇ AÇICI DEĞİL

Testlerin doğru ortalamalarına bakıldığında adayların performanslarının düşük olduğunu söyleyen Sevin, şöyle devam etti: "Net ortalamaları açıklanırsa oranlar daha düşük olacak. Bu durumda şöyle bir tablo orta çıkıyor. Biz bu çocuklara okul öncesinden lise eğitiminin sonuna kadar neyi, nasıl öğretiyoruz? Öğretilenlerden çıkan sonuç bu ise eğitim sistemini sorgulamamız gerekiyor. Ya doğru düzgün bir eğitim veremiyoruz ya da sınav öğretilenlerin çok üzerinde zorluk düzeyine sahip."

OKUL ZİYARETLERİ ÖNEMLİ 

Psikolog Özge Öztaşçı ise adayın ilgi ve yeteneklerine uygun bölümleri tercih etmesinin çok önemli olduğunu belirtirken, "Velilere düşen en önemli görev ise, çocuklarını bu zorlu süreçte desteklemek ve yönlendirmektir. Velilerin, çocuklarının isteklerine saygı göstererek, onların kendi kararlarını almalarına olanak tanımaları gerekir. Aynı zamanda, veliler çocuklarına çeşitli meslekler ve üniversiteler hakkında bilgi edinmeleri için rehberlik edebilirler; hatta seçim döneminde çocuklarıyla birlikte okulları ziyaret edebilirler" diye konuştu.

Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut, adayların kafasındaki en önemli sorunun ‘Hangi mesleği seçmeliyim?’ olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:  “Bu süreçte adayları bilgi bombardımanına tutacak çok fazla dış etken var. Bu durum meslek seçim motivasyonunu kimi zaman olumsuz etkiliyor. Yıllardır hayali kurulan bölüm yerine çelinen akıllar veya yönlendirmeler ile farklı mesleklere yönelim söz konusu olabiliyor. Bu süreçte ileride meslek hayatında mutsuzluk yaratacak tercihler yerine rehberlik hizmeti alınmasını öneriyorum"

 

Editör: Haber Merkezi - SK