Asırlar önce başlayan hayla günümüzde de devam eden gazete matbaacılığı tükenmeye yüz tutmuş mesleklerden birisi haline geldi.
Teknolojinin olmadığı zamanlarda insanların haber alma kalemlerin en başında gelen gazeteler, şimdilerde ise haber alma kaleminin dijital ortamlara olmasının neticesinde gazete matbaacılık mesleğinin tükenmesine sebep oldu.
48 yaşında ki Gazete matbaacı ustası olan Gürkan Acar 31 yıllık mesleğine dair tecrübelerini aktardı. Acar mesleğin çırak yetişmediğinden dolayı bitme aşamasında olduğunu ifade etti.
31 YILLIK MESLEĞİ TÜKENİYOR
“1994 yılından beri gazete basıyorum, matbaacıyım. 31-32 senedir bu işin içindeyim. Bu mesleğe gazete dağıtarak başladım. Biraz hevesim vardı meslek için, çok hevesliydim. Öğrenmek istedim. Benim uğraşım ve hevesim olduğu için bana gazete dağıtımı bıraktırıp makine öğretmeye başladılar. 1 yıl kadar sürdü çıraklık dönemimiz. Ondan sonra yavaş yavaş alıştık. Makine ustası olduk. Gazete bastık, kitap bastık. 31 sene içinde baya bir serüvenimiz var. Meleğimizden memnunuz ama alttan yetişen kimse yok. 3-5 sene sonra usta sıkıntısı olur bu mesleğin.”
ESKİ İLE YENİ ARASINDA MESLEK FARKLILIĞI
“Eski ile yeni arasında dağlar kadar farklılık var. O zaman her şey evrak üzerineydi. Resmi kurumların özellikle her şey evrak üzerineydi. Şimdi dijital ortam olduğu için bu meslek yavaş yavaş bitmeye başladı. Şuanda hepsi sistem ve bilgisayar üzerinde olduğu için bizim meslekte bitti. Mesela fatura azaldı yerine e fatura çıktı bizim meslek biraz duraksadı. Dijital ortamdan dolayı bizim meslek yavaşladı.”
MESLEK ÖĞRENME HEVESİ ŞİMDİLERDE NASIL
“31 yıl önce ki meslek öğrenme ile şimdiki yılarda meslek öğrenme hevesi arasında dağlar kadar fark var. Eskiden insan bakarak öğreniyordu. Şimdi çalıştıracak insan bulamıyoruz. Beğenmiyorlar. İşsizlik var diyorlar ama biz eleman bulamıyoruz. Eskiden parayla meslek öğretiyorlardı. Şimdi bedavada öğretiyoruz kimseyi bulamıyoruz. Z kuşağının pasifliğinden diyebilirim. Gerçekten mesleği öğretecek insan bulamıyoruz. Aylığını veriyoruz, yemeğini veriyoruz, biraz heveslensin diye fazla zorlamıyoruz, fazla detaylara girmiyoruz. Yavaş yavaş sevdire sevdire ama çalıştıracak kimseyi bulamıyoruz.”
MATBAACILIK BİTİYOR MU?
“Eleman yetişmediği için matbaacılık bitiyor. Alttan yetişen yok. Diğer meslek arkadaşlarımızda da durum aynı. Sadece bizde değil. Alttan yetişen hiç kimse yok.”
BASKI MAKİNELERİ İLE ÇALIŞMAK ZOR MU?
“Makine bizden yeni. Aslında çalışmak zor ama biz alıştığımız için bize kolay geliyor. Hep milimetrik hesaplar. İşin doğrusu hassas bir meslek. Hep milimlik, samtinlik işler. Aksamayacak şekilde ayar yapmamız lazım. Bize kolay. Aslında 30 sene içinde kolay oldu”.
Ben bu mesleğe başladığımda kurşunla dökme harf yapıyorduk. Gazeteyi öyle basıyorduk. Şimdi ise elimizde teknolojik makineler olduğu halde maalesef yani Türkiye genelinde bu meslek bitmeye başladı. gazetecilik matbaa işi bitmeye başladı. Bizim Erzincan’da daha belirgin bu. Batıda biraz daha iyi. Onlarda teknolojiyi takip ettiği için ayakta. Son sistem makineler kullandıkları için, birazda ekonomi ve sanayi iyi oldukları için ayaktalar. Büyük memleketlerde daha iyi.” Dedi.