Düzenli araç bakımı yaptırmak, güvenli sürüş için olmazsa olmaz bir uygulama. Fakat bunun yanı sıra aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırarak ve araç muayenesini aksatmayarak %30’a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Lastiklerinizin Basıncını Kontrol Edin
Lastiklerinizin basıncının olması gerekenden düşük olması, aracın zorlanmasına ve dolayısıyla daha fazla yakıt harcamasına sebep olur. Lastiklerinizin basıncını, en azından iki haftada bir kontrol etmeli ve gerekli ise lastiklerinizi şişirmelisiniz. Optimum basıncın kaç olması gerektiğini bilmiyorsanız; aracınızın kullanma kılavuzunda, torpido gözü veya sürücü kapısı üzerinde gerekli değerleri bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç lastiklerinin ne zaman değiştirileceğini bilmeli ve lastikleriniz eskidiğinde de değişimlerini gerçekleştirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Kış Lastiklerini İhtiyaç Olmadığında Kullanmayın
Zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralık ila 1 Nisan arasındadır. Yani kış şartlarında güvenle sürüş yapabilmek için kış lastiklerini kullanmalısınız. Fakat ihtiyaç olmadığı durumda yani kış hava koşullarının hakim olmadığı dönemlerde kış lastiği kullanmak, aracınızın fazla yakıt tüketmesine neden olabilir. Çünkü zorlu kış şartlarına uygun olarak üretilen kış lastiklerinin yol tutuşu yüksektir ve bu durum, aracınızın fazla efor sarf ederek arabada yakıt tasarrufu yapmanızın önüne geçer.
Ağırlık Yapan Eşyaya Aracınızda Yer Vermeyin, Yakıt Deposunu Tam Doldurmayın
Aracınızın taşıdığı yük miktarı arttıkça, ihtiyaç duyduğu yakıt miktarı da artar. Diğer bir deyişle arabanın daha az yakması için yapılması gerekenlerden biri de ağırlık yapan gereksiz eşyayı aracınızdan çıkarmaktır. Ayrıca yakıt deposunun tam dolu olması da aracınızın fazla yakmasının nedenlerinden biri olabilir. Bu sebeple yakıt deposunu tam olarak doldurmamalısınız.
Sabit Hızla Yolculuk Yapmaya Çalışın
Seyahat etmenin en ekonomik yollarından birinin, sabit hızla ilerlemek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yolculuk süresince hızı korumak herkes için kolay olmayabilir. Fakat bu noktada “cruise control” yani hız sabitleyici sistemlerden yararlanabileceğinizi unutmamalısınız. Cruise control, takip mesafesini korumanız ve dolayısıyla ani fren gibi yakıt tüketimini artıran durumlardan kaçınabilmeniz için oldukça önemlidir.
Hız Sınırını Geçmemeye Dikkat Edin
Yolculuk sürenizi biraz uzatacak da olsa, aracınızı yavaş kullanmak daha az yakıt tüketmenizi sağlayacaktır. Örneğin; hız sınırı 80km/s ise, 70km/s hızla gitmeyi tercih ederek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Aracınızı Yüksek Devirlerde Kullanmayın
Eğer manuel vitesli bir araca sahipseniz doğru viteste aracınızı kullandığınıza emin olmalısınız. Sürüş sırasında yanlış vitesleri tercih etmek yakıt tüketimini artırabilir. Çok sık vites değiştirmekten, gereksiz yere frene ve gaz pedalına basmaktan kaçınmayı da unutmamalısınız.
Hızınız Yüksekse, Camlarınızı Kapalı Tutun
Siz de “Klimayı açmazsam daha az yakarım.” diye düşünenlerden misiniz? Üzgünüz ama yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü, 80 km/s üzerinde gidiyorsanız ve camlarınız açıksa bu durum, aracınızın içerisinde daha fazla direnç oluşmasına ve dolayısıyla motora daha fazla yük binmesine neden olur. Yani “Klima açmak mı, cam açmak mı daha az yakıyor?” sorusunun cevabı, aracınızın hızına göre değişiklik gösterebilir.
Aracınızı Gölgeye Park Edin
Yaz günlerinde aracınıza bindiğinizde, hemen klimayı düşük derecelerde açıyor ve ferahlamak istiyorsunuz; biliyoruz. Fakat bu durum az yakma ve tasarruf etme hayallerinizin önünde engel oluşturabilir. Aracınızı gölgeye park ederek, aracınızın içini daha ideal bir sıcaklıkta tutabilir ve bu sayede klima kullanımını azaltabilirsiniz.
Aracınızı Rölantide Bekletmemeye Özen Gösterin
Modern motorlar uzun süre rölantide beklediklerinde, kontağı kapatıp açmaya göre daha fazla yakıt yakar. Aracınızı bir dakikadan daha uzun süre rölantide bekletmemenizi tavsiye ederiz. Kışın arabanızın ısınması için motoru açıp bir süre beklemeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda motoru çalıştırdıktan 20-60 saniye sonra harekete geçmeniz daha az yakıt harcamanıza sebep olacaktır.
Trafiğin Yoğun Olduğu Zamanlarda Yola Çıkmayın
Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda aracınız normalden daha fazla yakıt tüketir. Bunun nedeni ise sürekli dur-kalk yapmak, sabit hızla yolculuk yapmamak olarak gösterilebilir. Özetle, trafiğin akıcı olduğu saatlerde yolculuk yapmanız daha iyi olacaktır. Eğer imkânınız varsa; iş çıkışı hemen trafiğe çıkmak yerine, yakın çevrede işlerinizi halledebilirsiniz. Böylece yapılacaklar listenizi de hafifletmiş olursunuz.
Günlük İşlerinizi Planlayın
Araç park halinde birkaç saat beklerse motoru soğur ve tekrar kalkışa geçmek için daha fazla yakıt tüketmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple, gün içinde birkaç yolculuk yapmaktansa; günlük işlerinizi bir kerede halledebileceğiniz şekilde planlayabilirsiniz.
Aracınızı Paylaşın
Artık tüm dünya, araba paylaşımı (carpool) trendini uyguluyor. Siz de aynı rotayı kullandığınız ve özel aracı olan iş arkadaşlarınız ile organize olup beraber işe gidip gelebilirsiniz. Böylece ekonomik kazanç sağlayabileceğiniz gibi, arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmek için de bir fırsat yaratabilirsiniz.
Toplu Taşıma Kullanın
Çok klişe bir tavsiye olabilir ama İstanbul gibi trafik yoğunluğu olan şehirlerde toplu taşımanın önemi çok büyüktür. Özellikle kısa mesafeler için aracınızı trafiğe çıkarmaktansa; otobüs, tramvay, metro ve vapur gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz önerilerden birkaçını uygulayarak, yakıt tasarrufu yapmanız mümkün. Bu sayede, akaryakıt kullanımının çevreye verdiği zararın da azalacak olması bir başka motivasyon kaynağı!