Antisosyal kişilik bozukluğu insanların duygusal veya sosyal ilişkilerde sürekli sorunlar yaşamasına neden olan ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık durumudur.
Antisosyal kişilik bozukluğu kişinin başkalarının haklarına saygı duymaması, toplum kurallarını ihlal etmesi ya da suç eğiliminde bulunmasıyla ilişkilidir. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle yüzeyde karizmatik veya çekici görünebiliyor. Yalnız, iç dünyalarında karmaşık ve saldırgan düşünceler barındırıyorlar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri, erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor. Kişinin sürekli olarak yasal sorunlar yaşaması, yalan söyleme eğilimi, sorumluluktan kaçınma, saldırganlık, kavgaya meyil, düşük empati seviyesi, duygusal soğukluk ayrıca dürtüsellik gibi belirtiler gösteriyor. Bu kişiler başkalarının acı çekmesiyle ilgilenmiyor. Çoğu zaman suç işleme gibi riskli davranışlara yönleniyor.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilerin yasal sorunlarla karşılaştığına şahit olunabiliyor. Bu kişiler suç eğiliminde olabiliyor. Bu örüntüye sahip kişiler toplum kurallarını ihlal etme eğilimin de oluyor. Yasal problemlerin yanı sıra antisosyal kişilik bozukluğu olan bireyler başkalarını manipüle etme konusunda ustalık gösteriyor. Bu davranışlar ilişkilerinde sürekli problemler yaşamalarına sebep oluyor. Yakın çevrelerindeki insanları zarara uğratıyor.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİ EDİLİYOR!
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla yanlış anlaşılıyor. Bu yanlış anlaşılmanın bir nedeni bu bozukluğun toplumda popüler kültür tarafından suçlularla ilişkilendirilmesinden kaynaklanıyor. Ancak antisosyal kişilik bozukluğu olan herkes bir suçlu olmayıp, aslında bu bozukluğa sahip olanların sadece bir kısmı suç işliyor. Diğer bir yanlış anlaşılma ise antisosyal kişilik bozukluğunun tedavi edilemez olduğu düşüncesinden kaynaklanıyor. Erken teşhis ve uygun tedavi ile bu bozukluğun etkileri hafifleyebiliyor. Kişi sosyal ilişkilerinde daha sağlıklı bir şekilde yer alıyor.