Araç hareket halindeyken; gözlerin sabit olduğu bilgisi beyine iletilirken, iç kulak tam aksini söylüyor. Bu durumda beyin, uyaranları koordine etmekte zorlanıyor ve vücudumuz ortama adapte olamıyor. Hal böyle olunca; baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, soğuk terleme, ciltte solukluk, baş ağrısı ve solunumun hızlanması gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Tehlikeli olmasa dahi yolculuk sırasında huzursuzluğa sebep olabilen hareket hastalığının bir tedavisi maalesef bulunmuyor. Ancak, yolculuğa çıkmadan önce alacağınız önlemlerle belirtileri en aza indirgemeniz mümkün. Bu yazımızda, yolculuklarınız süresince size yardımcı olacağına inandığımız tedbirleri paylaşacağız.
Başınızı mümkün olduğunca az hareket ettirmeye çalışın.
Yolculuk süresince baş ve vücudunuzu mümkün olduğunca az hareket ettirmeye çalışın. Ani baş hareketlerinden kaçının. Başınızı dik tutmanız da belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir. Bunun için, seyahat yastıklarını kullanabilirsiniz. Eğer otobüs ile seyahat ediyorsanız, tekerlek üzerinde konumlanmayan koltukları tercih edebilirsiniz.
Sizden uzakta ve sabit bir noktaya odaklanın.
Sizden uzakta ve sizi yatıştırabilecek yerlere odaklanarak belirtileri hafifletebilirsiniz. Yolculuğunuz süresince uzağınızdaki bir bulutu veya bir dağ manzarasını seyredebilirsiniz. Kitap okumak, tabletten oyun oynamak gibi yine odaklanmak gerektiren aktivitelerden kaçınmanızı öneririz. Bu tip aktiviteler esnasında, gözleriniz hareket etmediğiniz bilgisini beyne iletir. Öte yandan, iç kulağınız hareket halinde olduğunuzu söyler. Bu çelişkili durum, araba tutmasını tetikleyecektir.
Rahatlamaya çalışın.
Belirtilerin şiddetlenmesine sebep olan önemli etkenlerden biri de endişedir. Yolculuğunuz başlamadan ve yolculuk esnasında kendinizi iyi olacağınız yönünde telkin ederek yatıştırmaya çalışın. Sevdiğiniz müzikleri dinlemeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Temiz hava almanız da rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun için klima veya cam açıkken seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Mümkün olduğunca sık mola vermeniz ve molada yüzünüzü yıkamanız ferahlamanıza yardımcı olabilir.
Seyahatteyken yediklerinize dikkat edin.
Seyahat öncesinde aşırı yemek yemekten kaçının. Dolu bir mide, rahatsızlık hissinin artmasına sebep olabilir. Yağlı ve baharatlı yiyecekler, nikotin ve kafein içeren ürünleri tüketmekten uzak durmanız rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar. Eğer boş mide ile seyahat etmeyi tercih etmiyorsanız; çubuk kraker ve galeta gibi yağsız ve tuzsuz ürünleri tercih edebilirsiniz. Zencefilin de araba tutmasıyla başa çıkma konusunda faydalı olduğu biliniyor. Yolculukta tüketmek için zencefilli kurabiyeler ve içecekler hazırlayabilirsiniz. Üstelik, araba tutmasından sıklıkla etkilenen çocuklar için bu kurabiyeler keyifli bir atıştırmalık olabilir.
Yolu görebileceğiniz koltukları tercih edin.
Özellikle, gidiş yönüne ters koltuklarda seyahat etmek belirtileri şiddetlendirecektir. Bundan mümkün olduğunca kaçınmanızı öneririz. Cam kenarı veya ön koltuk gibi yolu görebileceğiniz koltuklarda seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu pozisyon, göz ve iç kulak arasındaki uyumu sağlamaya yardımcı olacaktır. Eğer araba sürmeyi biliyorsanız ve kendinize bu konuda güveniyorsanız, yolcu olmaktansa sürücü olmayı tercih edebilirsiniz. Sürücüyken, yolun hakimiyetinin tamamen kendinizde olduğunu hissedebilir ve dolayısıyla biraz daha rahatlayabilirsiniz.
Doktorunuza başvurun.
Aldığınız bu tedbirler fayda etmiyorsa ilaç kullanmanız gerekiyor olabilir. Bunun için doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca; seyahat sonrasında da şikayetler devam ediyor veya kulakta iltihaplanma belirtileri fark ediyorsanız, yine doktorunuza başvurmanızı öneririz. Doktor muayenesinden sonra ilaç kullanmanıza karar verilmişse, olası yan etkiler konusunda eczacınızdan bilgi almayı unutmayın.