Her sene iki defa kılınmasından dolayı karıştırabilen bu vacip namazlardan bir tanesi de bayram namazıdır. İslam aleminin Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki adet bayramı vardır. Bayramların ilk günü, sabah namazın hemen peşine güneş doğduktan sonra cemaat şeklinde kılınan bu namazlar, birlik ve beraberlik duygusunu artırma yönelik güzel bir ibadettir. Erkeklere vacip kılınan bayram namazları, aynı Cuma namazı gibi kadınlara farz değildir. Bayram namazları 2 rekatlık cemaatle kılınan bir namaz olsa da diğer farz namazlarına göre biraz daha farklıdır. Namazın 1. rekatında 3, 2.rekatında 3 defa olmak üzere 6 kez zait tekbiri alınır. Peki bayram namazı nasıl kılınır?
Cemaatle bayram namazı nasıl kılınır?
İlk olarak niyetle başlanır. “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, hazır oldum uydum imama” denilerek niyet edilmektedir. İmamı takip ederek;
1. Rekat
İmam sesli, cemaat ise gizlice Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır.
İlk olarak gizlice Sübhaneke duasını okunur.
Ardından imamla birlikte ilave (zâit) tekbirlere geçilir. İmam Allahuekber dediğinde cemaat, eller kulak hizasına kaldırılır.
İmam 2. tekbiri alır ve eller kaldırılır, yanlara alınır.
İmamla birlikte üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.
İmam gizlice besmele çektikten sonra sesli bir şekilde Fatiha suresi ile bir zammı sure okur. Cemaat ise eller bağlı bir şekilde sessizce imamı dinleyerek takip eder.
İmam yine tekbir aldığında ise rükuya varılarak 3 defa “sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. “Semiallahü limen hamideh” diyerek ruküdan kalkılır. Ardından iki kez peş peşe secdeye eğilinir ve 3 defa “sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir ve ikinci rekate kalkılır.
2. Rekat
İmam, gizlice besmele çeker ve sesli bir şekilde Fatiha ile bir zammı sure okur
Cemaat ise sessizce imamı dinleyerek takip eder.
Rükûya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yanlara bırakılır. Aynı şekilde 2. tekbir alınır ve eller yanlara bırakılır. Yine 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara bırakılır.
Son olarak, 4. Kez tekbir alınır fakat bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûya gidilir.
Rükû ve secdenin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Daha sonra “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz bitirilir.
Bundan sonra cemaat, müezzinle beraber “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek 3 defa teşrik (zait) tekbiri getirilir.
Son olarak, bu tekbirlerle birlikte imam, bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar. Hutbe bittikten sonra dua edilerek namaz tamamlanır.