Böbrekler vücudun en küçük organlardır. Her gün yaklaşık 200 litre kanı işlerler, fazla su ve atık ürünlerden kurtulurlar, toksinleri atıyor.
Diyetisyen Rıdvan Arslan, böbrekleri temizleyen gıdalar hakkında bilgiler verdi.
Böbrekler vücudun düzgün çalışmasını sağlıyor. Böbrekler vücuttan toksinleri ve atıkları çıkaramazlarsa vücutta birikerek böbreklerin, karaciğerin ve diğer organların normal fonksiyonlarını engelleyerek halsizlik, mide ağrısı, baş ağrısı, su tutma ve diğer sorunlara sebep olur. Toksinlerin ve atıkların birikmesi; böbrek taşlarına, bir golf topu boyutuna ulaşabilen bir kristal kütlesine veya işlenmemiş minerallere yol açıyor. Böbrek taşları Amerikalı yetişkinlerin yüzde 10-15'ini etkilerken, ancak beş yaşından küçük çocuklarda da bulunabiliyor.
AĞRILI BÖBREK TAŞI OLMA İHTİMALİNİ AZALTIYOR
Toksinleri ve atıkları vücudunuzdan dışarı atmanız için birkaç sebep bulunuyor. Örneğin, böbrekleri temizlemek fonksiyonları iyileştirirken, şişkinliği azaltıyor. Aynı şekilde, böbreği temizlemek, belirli yiyecekleri işleme, besinleri emme ve yiyecekleri enerjiye dönüştürme yeteneğinizi geliştirerek yorgunluğu önlüyor. Atıkları ve toksinleri dışarı atmak, potansiyel enfeksiyonu önler ve mesane problemleri riskini azaltıyor. Benzer şekilde böbrekleri temizlemek ağrılı böbrek taşı olma ihtimalini azaltıyor. Hormonal dengesizlikleri düzelterek, akne, egzama ve kızarıklık gibi cilt kırılmalarını önlüyor.
*ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi, böbreklerin oksidatif stresini önlemede oldukça etkilidir. Vücuttaki antioksidan seviyesini yükselterek, kan şekerini dengeliyor. Ayrıca, kan basıncını düşürerek, böbrek sağlığı için uygun değer koşulları oluşturuyor. Elma sirkesi, böbrek taşlarını eriten sitrik asit içeriyor. Sık sık elma sirkesi alımı da böbreklerdeki toksinleri temizliyor.
* BARBUNYA FASULYESİ
Barbunya fasulyesi sadece böbreğe benzemekle kalmaz, aynı zamanda böbrekteki atıkları ve toksinleri uzaklaştırarak, böbrek taşlarını etkili bir şekilde dışarı atıyor. Barbunya fasulyesi, böbreği temizleyerek ayrıca idrar yolunun fonksiyonunu artırmaya yardımcı olan B vitamini, lif ve çeşitli mineraller açısından oldukça zengindir.
* LİMON SUYU
Limon suyu doğal olarak asidik olmasıyla, idrardaki sitrat düzeylerini yükselterek böbrek taşı oluşumunu engelliyor. Limon suyu ayrıca kanı filtreleyerek, atıkları ve diğer toksinleri temizliyor. Günlük seyreltilmiş limon suyu alımı, böbrek taşı oluşum oranını azaltarak, böbrek taşlarının en yaygın bileşeni olan kalsiyum oksalat kristallerini çözüyor. Böbrek taşı olan kişiler için limonu zeytinyağıyla birleştirmek taşların sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlıyor.
* KARPUZ
Karpuz hafif idrar söktürücüdür. Böbrekleri nemlendirerek, temizliyor. Ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirerek, böbreklerin iyi çalışmasını sağlayan likopen açısından da oldukça zengindir. Karpuz ayrıca idrarın asitliğini düzenleyerek, taş oluşumunu önleyen çok miktarda potasyum tuzu içeriyor. Düzenli olarak karpuz yemek böbrek sağlığı için harikadır.
* NAR
Narın hem suyu hem de çekirdekleri bol miktarda potasyum içeriyor. Bu nedenle böbrek taşlarının düşürülmesinde oldukça etkilidir. Potasyum idrarın asitliğini düşürerek, büzücü özelliğinden dolayı taş oluşumunu engelliyor. Minerallerin kristalleşmesini azaltarak, böbreklerden toksinleri ve atıkları dışarı atıyor.
* FESLEĞEN
Fesleğen etkili idrar söktürücüdür. Böbrek taşlarını düşürerek, böbrek işlevlerini iyileştiriyor. Fesleğen ayrıca kandaki ürik asit seviyesini düşürerek, böbrek sağlığını iyileştiriyor. Esansiyel yağlar ve asetik asit gibi bileşenleri böbrek taşlarını parçalar ve sorunsuz bir şekilde çıkarılmasını sağlıyor. Fesleğen aynı zamanda ağrı kesici özelliği bulunuyor.