Kanser, hücrelerin kontrolsüz, anormal çoğalmasıyla ortaya çıkan ayrıca her yaşta görülebilen kötü huylu bir hastalıktır.

Hangi renk yumurta daha sağlıklı? Hangi renk yumurta daha sağlıklı?

Tüm vücut kanserlerinin yüzde 9’unu, kanser kaynaklı ölümlerin ise yüzde 4’ünü baş-boyun kanserleri kapsıyor. Sıklıkla tiroid,  geniz, gırtlak, dil ve dudak bölgelerinde rastlanılan bu kanser türünde erken teşhis hayati önem taşıyor.  Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık,  baş-boyun bölgesi kanserleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalar yaptı.

Büyük bölümü muayene sırasında tespit edilebilecek nitelikte olan baş-boyun kanserleri hastanın da anlayabileceği şekilde pek çok belirti veriyor. Baş boyun kanserlerinin belirtileri şöyle sıralanıyor;

·       Üç haftadan uzun süren ses kısıklığı

·       Dudak ve ağız içinde sürekli tekrarlayan yaralar

·       Boyunda nohut büyüklüğünde ele gelen kitle

·       Aşırı kilo kaybı

·       Yutma güçlüğü

·       Yüz felci

Hastanın bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olması önem taşıyor. Çünkü erken teşhis ve  tedaviyle bu kanser türünde başarı oranı  yüksektir.

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE SORUMLULARI SİGARA VE ALKOL

En sık rastlanan baş- boyun kanserlerinde ilk sırada, bu kanser türünün yüzde 50’sini oluşturan gırtlak kanseri geliyor. Daha çok 50 yaş üstü erkeklerde görülmekle birlikte, sigara ve alkol tüketimi fazla olan kişilerin de baş- boyun kanserlerine yakalanma riski 4-5 kat artıyor.  Ayrıca hatalı beslenme, kötü ağız hijyeni ve HPV virüsü de bu bölge kanserlerini tetikleyebilecek olan faktörler arasında bulunuyor.   

MODERN TANI YÖNTEMLERİ KULLANILIYOR

Baş- boyun kanserlerinde tümör erken evrede metastazsız olarak yakalandığında yani vücudun farklı bölgelerine sıçramamış olduğunda yaşam kalitesi ve süresi de olumlu etkiliyor. Tanı için şüpheli dokudan biopsi alınmakta, çeşitli kan tahlilleri sonrası ise hastalığın derinlemesine etkilerini araştırmak ve metastazıyla  uzak yayılımları hakkında bilgi sahibi olmak için röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR, sintigrafi ve PET gibi yöntemlere başvuruluyor.

TEDAVİLERE ONKOLOJİ KONSEYİ KARAR VERİYOR

Baş-boyun kanserlerinde tedavi genel olarak tümörün çıkartılması ve sonrasında uygulanan radyoterapi seanslarıyla tamamlanıyor.  Ancak ileri evre kanserlerde bu plana kemoterapi de ekleniyor.  Cerrahi için geç kalınan durumlarda ise hastanın yaşam kalitesini artırabilmek adına paltayif olarak radyoterapi ve kemoterapi veriliyor. Tedavi şekli, planlaması ve yapılacak olan cerrahi tümörün yerleşim yerine, kanserin evresine, hastanın yaşına ve sosyoekonomik durumuna göre belirleneceği için nasıl bir yol izleneceğine ilgili hekimlerin dahil olduğu onkoloji konseyi tarafından karar veriliyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ