Rinoplasti ameliyatlarında ciddi derece önemli olan bir diğer durumun hastanın süreçle ilgili bilgilendirilmesi ve hasta-hekim arasındaki iletişim ve güven bağının olması gerekiyor.

Burun estetiği ameliyatında hasta-doktor iletişiminin çok önemli olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Sinan Uluyol, , burun estetiği ameliyatına karar vermeden önce ve sonrasında bilinmesi gerekenler ayrıca ameliyat süreci konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

Şuana kadar 3 bine yakın Rinoplasti burun estetiği ameliyatında başarılı operasyonlara imza atan Denizli Özel Cerrahi Hastanesi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Sinan Uluyol, burun estetiği ameliyatına karar vermeden önce bilinmesi gerekenleri ve ameliyat süreci  hakkında önemli bilgiler verdi.

Burun ameliyatı olacak bireyin iyileşme sürecini güzel geçirmeyi ve uzun vaade de istediği sonucu alması gerektiğini hak ettiğini söyledi.

 Rinoplasti ameliyatlarında ciddi derece önemli olan bir diğer durumun hastanın süreçle ilgili bilgilendirilmesi ve hasta-hekim arasındaki iletişim ve güven bağının olması gerektiğini belirtti.  

Op. Dr. Sinan Uluyol burun Estetiği ameliyatları konusunda şu bilgileri verdi:

“Burun hem görsel açıdan hem de işlevselsel açısı bakımından önemli bir organ. Yüzün her zaman her yerden görülecek bu organın ameliyatı da oldukça önemlidir. Hem nefes alıp verme, hem de görünme organı olmasından dolayı operasyon öncesi kişinin burnunu hem estetik açıdan hem de işlevi açısından efektif olarak değerlendiriyoruz.  “ dedi

Hangi Durumlarda Burun Ameliyatı Yapılması Gerekiyor?

“Rinoplasti ameliyatıyla, burunda kemer, burun ucunun geniş ve şekilsiz olması ayrıca aks eğrilikleri ve burundaki asimetriler düzeltiliyor. Kişi öncelikle burnun görselliği açısından önce hekimlere başvuruyor. Hekimler olarak bizlerde operasyon sırasında içerideki nefes alıp verme problemlerini düzelterek bireyin daha konforlu nefes alması sağlanıyor. Bireyin isteği ve bizim önerimizle en uygun şekle karar verildikten sonra istenilenden daha yüksek bir burun yapıyoruz. Burun zamanla biraz daha oturur iner, normale gelir. Burun estetiği hastanın yüzüne atılan imzadır. Bu imzayı güzel ve özverili yapmak gerekiyor. Birey, isteğini bize söyler, biz de onların burun yapısına göre olması gerekeni anlatarak, bir orta yol buluruz. Her burnun bir hikâyesi olduğu gibi bu işi yapmaktan çok büyük keyif alıyorum.  Burun kökü ve burun kanadı arasındaki mesafe oldukça önemli. Ağırlık merkezi burun kanadının gösterdiği noktada olmalıdır. Dudakla burun arasındaki mesafe yaklaşık 100-120 derece bir açıda konumlanmalıdır. Burun kökünden gelen 10-15 derecelik bir kavisle ortaya çıkması gerekiyor. Bireyinde estetik algısını geliştirmesi ve değer yargılarını oluşturması gerekiyor. Ameliyattan önce bu işi bilen en az iki hekimle görüşmelerini öneriyorum.  Ameliyat iyi yapılmaz ise kötü estetik sonuçlar alınabiliyor.  İçi iyi yapılmazsa işlevi bakımından nefes problemleri ortaya çıkıyor. O yüzden hastanın hekimini bu noktada iyi seçmesi gerekiyor.” dedi   

Kimler Burun Estetiği Olabilir?

“Burnunda estetik ve nefes açısından problem yaşayan ve 18 yaş üstü herkese rinoplasti ameliyatı uygulanabiliyor. 50 yaş üstü hastalarda doku iyileşmesi çok geç olmasından dolayı ödem ve şişliği fazla oluyor. Bu sebeple  50 yaş üstü kişilere tıbbi zorunluluk olmadıkça önermiyoruz. “

Ameliyat Sürecini Hastayla Paylaşılması Gerekiyor

“Rinoplasti ameliyatlarında hekim ile hasta arasında güven duygusu ve iletişim oldukça önemlidir. Hastanın bir beklentisi olmasından dolayı ve hastanın ameliyat öncesi ve sonrası süreçleri bilmesi gerekiyor. Kısa ve uzun sürede olacakları ve benzer vakaların görüntüleri üzerinden gösterilmesi gerekiyor. estetik ameliyatından sonra 3. Güne kadar morlukların devam edeceğini , 7. Günde alçı silikonların çıktığında nasıl bir durumda olacağını , 3. Ayda ve  1. yılda neler ile karşılaşacağını hastanın bilmesi şarttır. Tüm bu süreç hasta ile paylaşılmalıdır.  Ameliyat sonrası burunu yandan öne doğru çekilen videoları hastalarla paylaşmak, hastayı bilgilendirmek açısından önemlidir. “

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

İlk 3 gün; zonklamalı, ödemli, göz çevresinin şiş geçirilen bir süreçtir.  3 günden sonra hastanın hızla iyileşme süresi artıyor. Ödemler geçerek, Göz kapaklarındaki şişlikler hafifleyerek, hasta kendini daha iyi hissediyor. Alçı silikonu operasyondan 5-7 gün sonra alınıp ve hasta normal hayatına dönüyor.  Bu işlem ağrılı bir işlem değildir.

Sonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler var, bazı kısıtlamalar oluyor. Özellikle darbe konusuna dikkat etmesini istiyoruz. Örneğin bir süre gözlük takılmaması, buruna baskı yapan maskelerin kullanılması sakıncalıdır. Yüz bölgesine 1,5-2 ay lazer epilasyon yapılmasını gerekiyor. 1,3,6,9 ve 12. aylarda iyileşme sürecini, burunun durumunu kontrol etmek gerekiyor.. Tam iyileşme 1 yılda tamamlanıyor.”dedi

Kaynak: Haber Merkezi