Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinden, bilgilere göre, saat 12.19'daki 3,9 büyüklüğündeki depremin ardından 7 sarsıntı daha yaşandı.

Sarsıntıların en küçüğü İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi açıklarında 3,4, en büyüğü ise yine Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde oldu.

Saat 12.19'daki 3,9 büyüklüğündeki depremden sonraki sarsıntılar ise sırasıyla saat 12.49'da 6,2, saat 12.51'de 5,9 ile 4,4, saat 13.01'de 4,8, 13.02'de ise 4,5 ile 4,9, 13.07'de ise 3,4 büyüklüğünde meydana geldi. Artçı depremler art arda devam ediyor. 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabından şu açıklamalara yer verdi:

Naci Görür uyardı: "Büyük deprem geliyorum diyor"

-İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte.

-Bunlar Marara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak

-Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım.

-Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.

-12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, fikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor.

-Bu deprem öyle oldu, bitti, geçti denecek bir deprem değil. Türkiye, asla değişmemesi gereken gündemini tekrar hatırladı. Büyük deprem geliyorum diyor. Yetkilileri İstanbul'la ilgili bir kez daha uyarıyorum. Kaybedecek zamanımız yok, kalmadı.

Ercan: "Bu deprem büyük depremi küçültmez"

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan da bir açıklama geldi. 

Ahmet Ercan, "Ana deprem gelmeden önce şiddeti 4-5-6'ya varan öncü depremlerin olacağını belirtmiştim. Bunlardan bir tanesi bu, 6.2" dedi. Depremin orta şiddette ve gerginlik birikimini ortaya koyan bir sarsıntı olduğunu ifade eden Ercanlar şöyle devam etti:

Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul'da yıkım eşik değeri yaklaşık 4.4'ten sonra başlar. Bizim Silivri önlerinde beklemiş olduğumuz depremin büyüklüğü 7-7.2'dir. Dolayısıyla bundan bir puan daha yüksek olacaktır. İstanbul'da beklenen deprem oldu, bitti diyemeyiz. 

Bu azımsanmayacak bir büyüklükte ve burada bir gerginlik birikiminin olduğunu gösteriyor. Çok geniş bir alandan duyuldu yani İzmir'e kadar duyuldu bu olay. Çünkü deprem çok sığdı. Tahmin ediyorum doğu-batı doğrultusunda, sağ atımlı bir kırık harekete geçmiş durumda. Yani burada hareket eden kırık, Kuzey Anadolu kırığı.  Bizim hepimizin üstünde deprem beklediğimiz kırık. Bu sağ atımlı olarak gerçekleşti. Yaklaşık 3-4 metrelik bir atımı olmuş olabilir bu kırığın. Burada iki tane kol var. Bir tanesi İstanbul kolu. Hemen Büyükçekmece ile Kınalıada arasında. Bu aslında Trakya kolu üzerinde oldu. 

"1-2 DEFA DAHA SARSILACAĞIZ"

İstanbul önündeki kırığı atlayıp bu kez Silivri önünde patladı. Yani Silivri Marmara Ereğlisi önünde patladı. Yani burada kırılan aslında Trakya kırığıdır. Aşağı yukarı 6 6,5 kilometreyi en azından kırmıştır. Bugün, yarın, bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız. Yaklaşık büyüklüğü 5.2'ye kadar varan 6.2 depreminin artçılarını duyacağız. Onlar da korkutacak ama bu büyüklükteki bir deprem İstanbul yapılarında yıkıcı olmaz. Yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük olması gerekiyor. Bu beklediğimiz büyüklüğün daha azı. Bu bu noktada bizim aslında beklediğimiz deprem büyüklüğü 7-7.2'dir. Ama buna ne zaman erişecek, bu konuda kesin bir bilgi vermek zor.

"HİROŞİMA'YA ATILAN BOMBA KADAR GERGİNLİK BOŞALDI"

Bu tür depremlerin ana deprem gelmeden önce yerel gerginlik boşalmaları olarak yaşanacağını yıllardır söylüyorum. Bu onlardan bir tanesidir. Tabii burada bir büyük bir gerginlik boşalmıştır. Aşağı yukarı Hiroşima'ya atılan atom bombasına yakın bir gerginlik boşalması olmuştur.

Ama bu gerginlik boşalması acaba beklenmekte olan büyük İstanbul depreminin büyüklüğünü küçültebilir mi ya da onu geciktirebilir mi? Hayır, böyle bir etkisi olmaz.

“BÜYÜK DEPREMİN BEKLENDİĞİ NOKTAYA 30 KM UZAKLIKTA”

Deprem Uzmanı Prof.Dr. Ziyadin Çakır, depremin büyük depremin beklendiği yerde olmadığını ancak ana fay üzerinde meydana gelen sarsıntının gerilimi artırdığını söyledi. Çakır, "Deprem, büyük depremin beklendiği noktaya yaklaşık 30 km uzaklıkta meydana geldi. Bu beklenen deprem değil" ifadelerini kullandı.

"ENERJİNİN NEREYE TRANSFER OLACAĞI ÖNEMLİ"

Deprem Uzmanı Prof.Dr. Zafer Akçığ da, "Deprem İzmir'de de hissedildi. Bundan sonra enerjinin nereye doğru transfer olacağı önemli. Şimdi İstanbul tarafına doğru gidecek mi gitmeyecek mi bunlarla ilgili sismologlar çalışacak. Uygu verilerinden yararlanarak bakılacak. Ayrıca araçlara binip trafiğin kilitlenmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"FAYIN TÜMÜ DEĞİL BİR KISMI KIRILDI, UCUZ KURTULDUK"

Depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.

AFAD'DAN UYARI!

AFAD, paniğe neden olan depremin ardından önemli uyarılarda bulundu. İşte AFAD'ın deprem uyarıları:

  1. - Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin.
  2. - Riskli binaların çevresinde bulunmayın.
  3. - Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın.
  4. - Resmi birimlerin uyarılarını takip edin.
  5. - Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.
  6. - Telefon görüşmenizi olabildiğince kısa tutun.

Editör: Haber Merkezi - SK