Günlük hayatın olağan akışında elde etmek istediğimiz herşey için doğrudan veya dolaylı olarak vergi vermekteyiz. Vergi dilimi ise çalışanların elde ettikleri gelir üzerinden devlete ödeyeceği vergi miktarını belirleyen kriterdir. Bu kriter gelir miktarına göre değişmekte ve farklı orana göre hesaplanmaktadır. Vergi dilimi sosyal adaletin sağlanabilmesi adına da önemli bir etkendir.

Yüksek gelir elde eden kişiler, gelir miktarları arttıkça bir üst basamaktaki gelir vergisi dilimine girerler. Bu gelir vergisi diliminde oran yükseldiği için ödenecek vergi miktarı da artmaktadır.

Gelir vergisi sadece maaştan değil kira geliri, hisse senedi geliri veya faiz geliri gibi birçok gelir türünden alınmaktadır. Bu nedenle vergi dilimine giren sadece maaşlı olarak çalışan bireyler değildir.

Vergi Dilimi Nasıl Hesaplanır?

Vergi dilimi hesaplaması yapılırken bulunulan ay içindeki elde edilen gelir hesaplanarak vergi alınır. Yani yıllık gelir vergisi direkt olarak o ay aldığınız maaşa veya elde ettiğiniz kazanca göre hesaplanmaz. Vergi dilimleri %15, %20, %27, %35 ve %40 olarak belirlenmiştir. %40’ın üzerinde gelir vergisi dilimi bulunmamaktadır yani aylık 1 milyon ₺ kazansanız dahi en fazla %40 gelir vergisi ödersiniz.

  • Yıllık geliriniz 110.000 ₺’nin altında ise bu miktara kadar vergi oranı %15,
  • 230.000 ₺’ye kadar, 110.000 ₺’ye kadar olan kısım için 16.500 ₺, bunun üzerindeki tutar için ise %20 gelir vergisi,
  • 580.000 ₺’ye kadar, 230.000 ₺’lik kısım için 40.500 ₺, bunun üzerindeki tutarlar için ise %27,
  • 3.000.000 ₺’ye kadar, 580.000 ₺’lik tutar için 135.000 ₺, bundan fazla tutarlar için ise %35,
  • Daha fazla elde edilen gelir için ise 3.000.000 ₺’lik tutar için 982.000 ₺, bundan daha fazla tutarlar içinse %40 gelir vergisi ödemeniz gerekmektedir.

Gelir vergisi kademeli olarak uygulanır bu nedenle yıllık geliriniz arttığında en son gelecek olan miktar üzerinden hesaplama yapılmaz. Yani yıllık geliriniz 3 milyon ₺ üzerinde olsa bile bu tutar üzerinden kesilen vergi oranı ilk ay kazanacağınız 250.000 ₺’den alınmaz.

Gelir vergisi çalışan kişilerin maaşlarından otomatik olarak kesilmektedir. Yani maaş yattıktan sonra herhangi bir yere gelir vergisi ödemeniz gerekmez yani gelir vergisi kesildikten sonra size ödeme yapılır. Diğer ticari gelir ve diğer gelir türlerinden alınacak olan gelir vergisinde ise sizin bir ödeme yapmanız gerekebilir. Örneğin hisse senedi yatırımı yapıyorsanız ve bu hisse senetlerinden temettü geliri elde ediyorsanız belli bir miktarın üzerindeki gelirler için Gelir İdaresi Başkanlığına belgelendirme yapabilirsiniz.

Gelir vergisi herkes için oldukça önemli bir kriterdir ve bunu ödememek veya gelirinizi az göstermek ilerleyen süreçte büyük para cezaları almanıza zemin hazırlayabilir.

Editör: Haber Merkezi 1