Diş yüzeylerinin tamamen temizlenmemesinin diş taşı oluşumuna sebep olduğunu belirten uzmanlar, diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde diş taşı oluşumunun çok aza indiğini ya da hiç olmadığını belirtti.

Ağız bakımına dikkat etmediği için diş taşı oluşmuş ayrıca diş taşı temizliği yaptırmış olan kişilerde temizlik sırasında diş yüzeyleri biraz çizilebileceğinden, yeniden diş taşı oluşması ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Temizlenme yapılmaması durumundaysa diş taşları daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına, ardından da dişlerin sallanarak çekilmesine sebep oluyor.” dedi.

Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş taşı oluşumu, diş taşının tedavisi hakkında bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, tükürükte çeşitli mineraller bulunduğunu, bu minerallerin önemli olduğunu dile getirerek, “Diş yüzeylerinin temiz olmaması durumunda bu mineraller bu birikintilere yapışarak, zamanla üst üste birikimle birlikte sertleşerek gerçek manada taş gibi bir yapı kazanıyor.” dedi.

Diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde diş taşı oluşumunun çok aza indiğini ya da hiç olmadığını da vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Ağız bakımına dikkat etmediği için diş taşı oluşmuş, diş taşı temizliği yaptırmış olan bireylerde, diş taşı temizliği sırasında diş yüzeyleri biraz çizilebileceğinden yeniden diş taşı oluşması ihtimali daha yüksektir. Temizlenme yapılmaması durumunda ise diş taşları daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına, ardından da dişin desteğinin kalmaması nedeniyle sallanarak çekilmesine sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

Her yıl amansız hastalıktan 3 milyon kişi hayatını kaybetti Her yıl amansız hastalıktan 3 milyon kişi hayatını kaybetti

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Diş taşı temizliğinin kavitron denilen elektronik bir aletle veya  kretuar denilen metal el aletlerle yapıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Titreşim vererek diş taşlarını diş yüzeyinden kaldıran kavitron, hızlı temizlik sağlıyor. hassas dişlere sahip bireylerde hassasiyet yapabiliyor. Bunun yanı sıra el aletiyle yapılan temizliğe kıyasla diş yüzeyine daha çok çiziyor. Kretuar ile yapılan temizlik daha uzun sürmekle birlikte hassasiyet yapmaz, diş yüzeylerini de daha az çiziyor. Diş yüzeylerindeki diş taşı birikimine göre hekim hangi yöntemle diş taşı temizliği yapacağına karar veriyor.” dedi.

Diş taşı temizliğinin diş yüzeylerinde çiziklere ve renklenmeye sebep olduğunu, ağız bakımı etkili yapılmadığı takdirde diş taşı birikimini artırdığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Diş etlerine hiç bir zararı yoktur. Temizlik yapılmaması daha çok zararlı olduğu için diş yüzeyine çizik yapması durumu önemsenmez ya da parlatma yapılarak bu çizikler en aza indirilmeye çalışılıyor.” dedi.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ