Artık ehliyet sahiplerinin uyku apnesi için düzenli sağlık kontrolleri yapması gerekecek. Sabahları yorgun uyanan ve yüksek sesle horlayan kişiler için bu kurallar geçerli olacak.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun sık sık durması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu sorun, sadece bireyin kendi sağlığını tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda trafikte sürücüler ve diğer kişiler için de önemli bir risk oluşturur.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Ehliyet almak veya yenilemek isteyen herkesin sağlık raporu alması gerekecek. Bu rapor, devlet hastanelerinden, üniversite hastanelerinden, özel tıp merkezlerinden veya özel hastanelerden alınabilir. Aile hekimleri de rapor verebilir, ancak bazı durumlarda uzman muayenesi gerekebilir," dedi.
Uyku apnesi gibi bazı sağlık sorunlarının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Işık, "Bu düzenlemeyle birlikte uyku apnesinin trafik kazalarıyla ilişkisi daha da netleşti. Bu nedenle sürücülerin bu sağlık şartını yerine getirmesi önemlidir. Obezite, uyku apnesi için en büyük risk faktörlerinden biridir. Bu nedenle vücut kitle indeksi 33 ve üzerinde olan kişilerden, herhangi bir şikayetleri olmasa bile uyku testi yapılması isteniyor. Şikayetler varsa, vücut kitle indeksi önemli olmaksızın uyku testi gereklidir," şeklinde konuştu.
Uyku apnesinin ciddi sonuçları olduğunu belirten Dr. Işık, "Ağır ve orta derecede uyku apnesi teşhisi konulan ve gündüz uyuklama sorunu yaşayan kişiler, tedavi görmeden ehliyet alamazlar. Tedavi sonrası uyku apnesinin kontrol altına alındığını gösteren belgeler gereklidir. Tedavi sürecinin başarısı da büyük önem taşır" dedi. Mevcut ehliyeti olan kişilerin de bu testten başarılı bir sonuç elde etmeleri gerektiği ve aksi takdirde ehliyetlerine el konulabileceği belirtildi.
Dr. Işık, "Tedavinin başarısını göstermek için son 1 yılda en az 3 PAP cihazı kaydı inceleniyor. Değerlendirilen kayıt süresinin yüzde 70'inde gecede minimum 4 saat PAP cihazı kullanımı ve hastanın uyku apnesi semptomları olmaması tedavinin başarılı olduğunu gösterir. Bu nedenle, uyku apnesi teşhisi konulan kişiler için uyku sertifikasına sahip en az bir doktor ve kulak burun boğaz uzmanının dahil olduğu üçlü bir heyet raporu gereklidir. Bu raporda hastanın uyku apnesinin şiddeti, tedavi sonuçları ve PAP tedavisine uyum gibi faktörler değerlendirilir ve kişinin ticari, resmi veya ambulans kullanımı için ikinci grup sürücü belgesi alıp alamayacağı belirtilir" şeklinde açıklamalarını tamamladı.