“Engelliler için ayrılan araçlara MTV borcu çıkabiliyor.” diyerek önemli açıklamalarda bulunan Cemil Cahit Saraçoğlu, bu durumdan engelli bir kişinin istifade etmediğinin tespit edilmesi durumunda yaşanabildiğine değindi. İşte o detaylar…

BİNLERCE TL BORÇ ÇIKIYOR

Bir okurunun %94 engelli raporu olan annesinin ikamet ettiği ilk trafiğine tescil ettirdikleri engelli aracın Hazine ve Maliye Bakanlığında Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve ek MTV olarak ödeme çıktığını ifade eden Saraçoğlu, engelli araçlarda ÖTV ve MTV muafiyetinin olduğunu söyledi.

Bu araca neden MTV ve ek MTV çıktığının araştırılması ile birlikte engelli adı altında kaydı bulunan aracın engelli kişinin istifade etmediğinin tespiti yaptığı ortaya çıktı. Bu kapsamda araçlara vergi çıkabileceği ifade edildi. “Engelli kişi adına alınan bir araçtan engellinin istifade edip etmediği nasıl anlaşılıyor? Yani aracın engellinin istifadesine sunulup sunulmadığı nasıl anlaşılıyor?” soruları akıllarda yer edinirken konunun detaylarını paylaşan Saraçoğlu, şu sözleri dile getirdi:

“İstifadesine sunulmak demek; aracın içinde engellinin bulunması demek. Aracın içinde olmasa dahi, aracın aynı il veya aynı ilçe içinde bulunması demek. Araç başka şehirde, engelli başka şehirde ise bu kesinlikle kabul edilemez.”

İL DIŞINDA KULLANILAMAZ

Engelle anne adına alınan aracın ve annenin bulunduğu ilde trafiğe tescil edilen aracın vasisi durumunda olan oğlunun Ankara ya da trafik tescili olan il dışında kullanması durumunda engelli kişinin bu araçtan istifade etmediğinin tespit edildiği ortaya çıktı. Bu kapsamda kişilere MTV ve ek MTV borcu çıkmaktadır. Engelli araç kullanan birçok kişinin aklında yer edinen soruları yanıt veren Cahit Saraçoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Son dakika...Malatya'da Korkutan deprem... Son dakika...Malatya'da Korkutan deprem...

1- Engelli yolcu adına alınan araçlarda engelli kişi olmadan yolculuk yapılabilir mi?

Mevzuata göre engelli yolcu ve sürücü adına alınan araçlarda engelli birey araçta olmadan araç kullanılamamaktadır.

2- Engelli adına alınan araba engelli kişi olmadan, vasisi yani birinci derece veya ikinci dereceden akrabası bu arabayı engellinin yaşadığı il hariç Türkiye'nin başka şehrinde kullanabilir mi?

İkamet aynı ilde olması kaydı ile sadece birinci derece yakını kullanır. Yani kendisi, eşi, çocukları, anne-babası ve kardeşi.... Onun dışında kimse kullanamaz. (Torun, gelin kullanamaz.) Engelli aracı herkesin kullanması konusunda çok ciddi usulsüzlükler olduğu konusunda şikayetler artınca, bu kural 7 Ocak 2023 tarihinde kabul edilen düzenleme ile 2023’den sonra alınan araçlarda geçerli hale getirildi. 2023 yılından önce alınan araçlarda bu kural geçerli değil, araçları herkes kullanabilir durumda.

Öte yandan tatil amaçlı yada iş amaçlı başka vilayete geçerse, aracı kullanan kişi o ilde yaşamadığını belgelerse o zaman yanında engelli kişinin olması zorunlu değil. Örneğin araç engelli kişinin ikamet adresi olan misal Muğla il trafiğine tescilli. Ancak Ankara’da kontrol edilirken, birinci derece kullanıcının ikamet adresinin de Muğla olduğu anlaşılırsa Ankara’da geçici kullanabilir.

3- Engelli yakını aracı kendi üzerine alabilir mi?

Bu bireyler % 40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir.

4-Engelli olarak alınan araçlar otomatik vites olmak zorunda mı?

Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir. Bu detayların tümü devlet hastanesinden alınan “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtiliyor.

5- Engelli aracı kullanacak akrabalar kimler oluyor?

Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı artık kalktı. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder. Bu noktada engelli kişinin eşi, çocukları, anne ve babası aracı sahibi yararına kullanabilir.

6- Engelli araç sahibi ölürse miras kime kalır?

Engelli şahısların devletin sağladığı ÖTV indirimi ile araç satın alması sonrasında herhangi bir sebeple vefat etmesi durumunda söz konusu araç, hayatını kaybeden engelli kişinin ailesine pay edilmektedir.

7- Engelli aracı 5 yıl sonra tekrar alınır mı?

Ancak, bu durumda da alıcı engelliye ilişkin aranan belgelerin ilgili vergi dairesine ibrazı zorunludur. Bu durumda taşıtı satan kişinin, sattığı araç için belirlenmiş olan 5 yıl bitmeden yeni araç alması mümkün değildir.

8- Engelli araç alma süresi 3 yıla düştü mü?

Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.

9- Engelli aracı 5 yıl dolmadan satılır mı?

Fakat engelli aracı 5 yıl dolmadan satmak yasak olduğu için ÖTV'den muaf olarak alınan aracın satışında bazı prosedürlerin uygulanması gerekir. Bir engelli aracının 5 yıl içinde satılması durumunda ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve ödenmesi gerekir. 5 yılını tamamladıktan sonra ise herhangi bir ÖTV ödemesi yapılmadan satılabilir.

10-Engelli araç alırken kredi veriliyor mu?

ÖTV muafiyetli araç alımlarında taşıt kredisi kullanmak mümkün. Fakat bu kredinin, muafiyet sahibi olan kişi adına çekilmesi gerekir. Ayrıca bu süreçte bankaların koyduğu standart taşıt kredisi şartları dikkate alınır. Dolayısıyla zihinsel engelliler adına alınan araçlarda kredi kullanmak mümkün değildir.

11- 2023 yılında engelli araç indirimi yüzde kaç?

2023 engelli ÖTV indirimi engel oranı %40 ila %89 arasında olan kişiler, %26.3'lük bir ÖTV ile birlikte %15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilir.

Kaynak: Haber Merkezi