Avrupa'da "Avicenna" olarak tanınan büyük bilgin ve hekimlerin pîri olan İbni Sînâ 17 Ağustos 980'de Buhara'nın Afşana kasabasında doğmuş, 21 Haziran 1037'de Hemedan'da vefat etmiştir. Doğumunun 1003. yıldönümü olan 1983'den itibaren her yıl Ağustos ayının 3. haftası İbn-i Sina Haftası olarak belirlenmiştir.
Tıp, astronomi, felsefe alanında eserler vermiş olan İbni Sina “erken tıbbın babası”, “filozofların prensi” olarak bilinir.
İbn-i Sina neden önemli?
Orta Çağ İslam Felsefesinin en yüksek parlayan yıldızı olan İbni-Sina, hem başarılı bir tıp bilim adamı hem de arkasında gelecek nesillere deneyimlerini aktaracak kütüphaneler dolusu eser bırakan bir filozoftur. Tıp araştırmalarının yanı sıra tıpta deontolojinin önemini vurgulayan ilk bilim adamıdır.
İbn-i Sina ne demiş?
İnsanın ruhu kandil, bilim onun aydınlığı ve Tanrısal bilgelik de kandilin yağı gibidir. Bu yanar ve ışık saçarsa o zaman sana "diri" denilir. Ben öküzden korkarım çünkü onun silahı var ama aklı yok. İnsanlar ileri sürdüğünüz nedenlere, içtenliğinize, çektiğiniz acıların ağırlığına ancak siz öldükten sonra inanırlar.
İbn-i Sina neden hapse girdi?
Bu süreçte 'Tıbbın Kanunu' kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn-i Sina'nın İsfahan valisiyle yaşamasından rahatsız olduğu için batılıların tabiri ile Büyük Üstada hapis cezası verdi. Savaş bitene kadar hapis edilen İbn-i Sina bu süreçte fazlasıyla sefalet ve zorluk yaşadı.
İbn-i Sina tıpta ne yapmıştır?
İbn-i Sina, yaklaşık 1.000 yıl önce ilk apandisit ameliyatını yapan hekim olmanın yanı sıra katarakt, diyabet, şizofreni gibi o zamana dek çaresiz olan hastalıkların tedavisinde yakaladığı yüksek başarıyla tıbbi alanda çığır açmıştır.
İbn-i Sina'nın en önemli eseri nedir?
Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu).
İbn-i Sina lakabı nedir?
İbn Sînâ'nın asıl adı “Hüseyin”dir. “Ebû Ali” künyesiyle de bilinir. "En büyük otorite" demek olan eş-Şeyhü'r-reîs unvanıyla daha çok anılmaktadır. Ba- tı'da ise Avicenna olarak bilinmekte ve filozofların prensi diye nitelenmektedir.
İbn-i Sina kitapları yakıldı mı?
İbn-i Sina'nın evi basıldı. Eserleri yakıldı. Olsun birçok nüshası bilinmeyen ellerde vardı.