Erzincan Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Erzurum’da bir üniversite öğrencisinin eşi tarafından boğularak öldürülmesine tepki gösterdi.

Komisyon, kadın cinayetlerinin sistematik hale geldiğine dikkat çekerek, yasaların etkin uygulanmasını ve kadınların yaşam hakkının korunmasını talep etti.

Erzincan Barosu Kadın Hakları Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Erzurum’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden sarsan kadın cinayetinin ardından bir basın açıklaması düzenledi. Baro binasında yapılan toplantıda, Kadın Hakları Komisyonu adına konuşan Avukat Hümanur Gültekin, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencisi Hatice Ağaçkale Buzlak’ın, eşi Ali Osman Buzlak tarafından boğularak katledilmesini sert sözlerle kınadı.

Gültekin açıklamasında, “Erzurum Şehir Hastanesi bahçesinde, araç içerisinde Hatice Ağaçkale Buzlak, evli olduğu Ali Osman Buzlak tarafından canice boğularak öldürüldü ve katil tarafından cesedi aracın bagajında saklandı. Bu olay, ne yazık ki tekil ya da istisnai bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

“Kadın Cinayetlerine Alışmamız Söz Konusu Olamaz”

Açıklamasında daha önce kadın cinayetine kurban giden Avukat Ezgi Başak Akyürek Okul’u da anan Gültekin, kadın cinayetlerinin artık toplumun kanıksadığı bir hâl almasına tepki gösterdi. “Her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle karşılaşıyor, acı ve öfkeyle uyanıyoruz. Bu duruma alışmamız söz konusu bile olamaz. Ne meslektaşımız Ezgi Başak Akyürek Okul'u ne de katledilen diğer kadınları unutmadık, unutmayacağız” dedi.

“2025’in İlk Üç Ayında 67 Kadın Öldürüldü”

Gültekin, kadına yönelik şiddetin boyutlarına dikkat çekerek, 2025 yılının yalnızca ilk üç ayında 67 kadının öldürüldüğünü, 83 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu rakamların, kadına yönelik şiddetin sistematik hale geldiğinin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

“Yasalar Etkin Şekilde Uygulanmalı”

Erzincan Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak, kadınların yaşam hakkını tehdit eden şiddet ve cinayetlerin durdurulması için yasal düzenlemelerin eksiksiz uygulanması çağrısında bulunan Gültekin, “Yasaların eksiksiz uygulanmasını, önleyici ve koruyucu tedbirlerin kararlılıkla hayata geçirilmesini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce oluşturulmasını ısrarla talep ediyoruz” dedi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde hayati önem taşıyan 6284 sayılı kanunun etkin biçimde uygulanmadığını ifade eden Gültekin, nafaka hakkının tartışmaya açılmasının ve Medeni Kanun’un geriletilmeye çalışılmasının, kadınların yaşam hakkına doğrudan saldırı anlamı taşıdığını belirtti.

“Kadınların Yaşam Hakkı Pazarlık Konusu Olamaz”

Basın açıklamasının sonunda, kadınların yaşam hakkının pazarlık konusu yapılamayacağının altını çizen Gültekin, şöyle devam etti: “Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı yasaya dokunulmamalı, bu yasalar etkin bir şekilde uygulanmalı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kökten ortadan kaldıracak politikalar acilen yürürlüğe konulmalıdır. Kadınların yaşam hakkı pazarlık konusu yapılamaz; bu hakkı savunmak hepimizin ortak sorumluluğudur.”

Erzincan Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, açıklamasını, “Şehrimizde yaşayan hiçbir kadın yalnız değildir. Şiddetin ve eşitsizliğin karşısında durmaya devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı.


 

Kaynak: Haber Merkezi