Cittaslow ‘Sakin Şehir’, kendi yerel dinamiklerine, kültürüne, yerel yemeklerine, esnafına, gelenek, görenek ve tarihine sahip çıkmaktır. Erzincan Cittaslow şehri mi? Cittaslow Birliği’ne üye mi?
Cittaslow ‘Sakin Şehir’, kendi yerel dinamiklerine, kültürüne, yerel yemeklerine, esnafına, gelenek, görenek ve tarihine sahip çıkmaktır. Ayrıca kendi şehirlerini dünyadaki şehirlerden ayırt edici özelliklerinden öne çıkarılmasını ve popülerliğini artırmayı hedefliyor.
Cittaslow ‘Sakin Şehir’, çevresel sürdürülebilirliği, yerel kültür, gelenek ve tarihine bağlılığına önem veren Uluslararası Cittaslow Birliği’nin, dünyada 33 ülkede 287 şehre ulaşmış bir model olan ‘Sakin Şehir’ listesine Türkiye’den de 22 ilçe girdi.
Cittaslow Birliği amacı nedir? ne zaman kuruldu?
Türkiye’de ilk Cittaslow birliğine giren yer İzmir’in Seferihisar ilçesi oldu. Cittaslow Birliği’ne üye olan şehirlerin çevre, altyapı ve SlowFood gibi başlıklar altında toplanan 72 kriteri gerçekleştirmesi ve sakin şehir felsefesine uygun hareket etmesi gerekiyor. Türkiye’de bu ağ ise 2009 yılında İzmir’in Seferihisar ilçesinin Cittaslow Birliği’ne dahil edilmesi ile başladı.
Cittaslow ‘Sakin Şehir’ Birliği, olarak tanımlanan uluslar arası bir organizasyon ağı olarak bilinmektedir. Çevresel sürdürülebilirliği, yerel kültür, geleneklerine saygı ve tarihine bağlılığına önem veren hususlar, Cittaslow Birliği’nin temel amacını oluşturmaktadır. Cittaslow, şehirleri ve kasabaların hızlı bir şekilde modernleşme ve küreselleşmenin olumsuz etkilerine karşı durma olarak tanımlanır.
Cittaslow hareketi, 1999 yılında İtalya’daki üç belediye başkanının girişimleri neticesinde ortaya çıktı. İtalya’da Bra kenti (Francesco Guida), Orvieto kenti (Stefano Cimiccihi) ve Positano kenti (Domenico Marrone) kentleri ile başlayan birlik harekatı, 2020 yılı itibariyle de 30 ülke 268 şehre kadar ulaştı.
Cittaslow, “sakin şehir” anlamına gelen aynı zamanda belediyeler birliği olarak ta anılmaktadır. 1999 yılında İtalya’nın Greve in Chiant kentinde kurulan Cittaslow, aynı zamanda belirlen şartları sağlayan şehirlerin dahil olabildiği belediyeler birliğidir.
Erzincan ‘sakin şehir’ kapsamında mı?
Erzincan, genel olarak ilçeleri ile birlikte sakin ve doğal güzellikleri ile bilinen bir atmosfere sahip bir şehir olarak biliniyor. Ancak Erzincan’ın sadece Kemaliye ilçesi, Cittaslow şartlarını karşıladığından, Cittaslow Birliği’ne dâhil edilmiştir.
Cittaslow Internatıonal Başkanlık Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Cittaslow Uluslararası Birliği koordinasyonuyla 26 Mart 2022 Mart Cumartesi günü yapılan toplantıda, Kemaliye Türkiye’nin 21. Cittaslow üyesi kenti olarak ilan edildi.
Erzincan’ın Kemaliye ilçesi Eğin, Elazığ, Malatya, Sivas ve Tunceli illeri arasında bulunmaktadır. 1922 yılında Kurtuluş savaşında ilçe halkının Kuva-yı Milliye güçlerine sağladığı katkılardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilçe ismi Kemaliye olarak değiştirilmiştir.
Kemaliye, ÇEKÜL Vakfı’nın “7 Bölge 7 Kent projesinde yer almakta, Tarihi Kentler Birliği’nin kurucusu, ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından Turizm Öncelikli Yöre Belediyesi (TÖYB) olarak seçilmiştir.
Erzincan’ın Kemaliye İlçesi, Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunuyor, geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geleneksel mimarisiyle Anadolu’nun kültürel mirasını örnekleriyle yansıtmıştır. Kemaliye, ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Geçici Miraslar Listesi’nde bulunmaktadır.
CİTTASLOW ‘SAKİN ŞEHİR’ KRETERLERİ
• Çevre politikaları
• Altyapı politikaları
• Kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler
• Yerel üretimi korumak
• Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
• Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
• SlowFood faaliyetlerine ve projelerine destek
• Sosyal uyum, başlıkları altında toplanıyor.
Türkiye’de 22 adet sakin şehir bulunuyor
Cittaslow ‘sakin şehir’ hareketinin en önemli merkezlerinden olan Türkiye’de toplam olarak 22 adet sakin şehir yer almaktadır.
1. Ahlat (Bitlis),
2. Akyaka (Muğla),
3. Arapgir (Malatya),
4. Eğirdir (Isparta),
5. Foça (İzmir),
6. Gerze (Sinop),
7. Gökçeada (Çanakkale),
8. Göynük (Bolu),
9. Güdül (Ankara),
10. Halfeti (Şanlıurfa),
11. İznik (Bursa),
12. Kemaliye (Erzincan)
13. Köyceğiz (Muğla),
14. Mudurnu (Bolu),
15. Perşembe (Ordu),
16. Şavşat (Artvin),
17. Taraklı (Sakarya),
18. Uzundere (Erzurum),
19. Vize (Kırklareli),
20. Yalvaç (Isparta),
21. Yenipazar (Aydın).
22. Finike ( Antalya -2023 Nisan ayında sakin Şehir ünvanlı aldı.)