Erzincan Mimarsinan mahallesindeki seyyar atlı karınca çocukların ilgi odağı oldu. 

Erzincan Mimarsinan mahallesine  seyyar  el ile çevirilerek dönmesi sağlanan atlı karıncayı gören çocuklar keyif dolu anlar yaşadı.

Atlıkarınca çağdışı görünsede çocukların gözlerindeki mutluluk herşeye değdi.

Kendi imkanlarıyla atlı karıncayı yapan vatandaş heryere portatif olarak taşınmak suretiyle çocukların hizmetine sundu.

Hem çocuklar eğlendi , hemde velilerde fotoğraf çekerek büyük keyif aldı.

GÜNÜMÜZE KADAR GELEN ATLIKARINCANIN SERÜVENİ

Atlıkarıncanın geçmişi, 12. yüzyılda Türk ve Arap atlı askerlerin oynadıkları ve Haçlı Seferleri sırasında Avrupa'lıların görüp öğrendikleri bir oyuna dayanır.

Bu oyunda biniciler, bir daire içinde dörtnala giderken birbirilerine top fırlatırlardı. Süvarilerin binicilikte ustalaşmak için bir egzersiz olarak oynadıkları bu oyun, İtalyanca carousse ve İspanyolca Garusso (Savaş oyunu) olarak adlandırıldı.

17. yüzyılda Avrupa'da oyudaki topların yerini binicilerin tepelerindeki direklerden sarkan halkalar aldı.

En fazla halkayı mızrağına geçirebilen binici, oyunu kazanmaktaydı. Oyun Fransa ve İtalya'da çok popüler oldu. Binicilerin egzersiz yapması için yapılan kirişler üzerindeki oymalı tahta atlar, atlıkarıncanın ilk basit örnekleri oldu.

Zamanla bu tahta atların asıl işlevi unutuldu, kendileri başlıbaşına bir eğlence aracında dönüştü.

18. yüzyılda Fransız Devrimi'nden sonra atlıkarıncalar Fransa'da yaygınlaştı. Geçmişte sadece soyluların ve askerlin bindikleri süslü tahta atlar, halkın eğlence aracı haline gelidi.

 Avrupa ve İngiltere'de fuarlarda ve çeşitli toplantılarda atlıkarıncalar kurulurdu. Bu atlıkarıncaların platformu yoktu, tahta hayvanlar zincirlerden sallanır ve dönen mekanizmanın merkezkaç kuvveti ile dönerlerdi.

Erzincan’da o bölgedeki çalışma büyütülecek… Erzincan’da o bölgedeki çalışma büyütülecek…

Kaynak: haber merkezi