Erzincan’ın Kemaliye ilçesi kendine özgü mimari yapısı ile ülkede sık sık gündeme gelen bir ilçe. Kemaliye’nin sahip olduğu mimari yapı, ilçeye turistik bir misyon da yüklüyor. Özellikle tarihi Kemaliye evlerinin bahçe kaplarını süsleyen kapı tokmakları ise kendine özgü zarifliği ve anlamıyla bu evlere daha da anlam katıyor. Kadın ve erkek misafirler için ayrı tasarlanan tarihi kapı tokmakları gelen turistlerin en çok ilgi duyduğu objelerin başında geliyor.
Kemaliye’nin meşhur kapı tokmaklarını 6 kuşaktır aynı aile üretiyor. Tarihe damga vuran bu ailenin şu andaki temsilcisi ise 45 yaşındaki Ali Demirci. 6 kuşaktan bu yana aralıksız devam eden bu masalsı zanaatkarlık aslında bölgenin kültürel farklılığını da ortaya koyuyor.
Kemaliye’deki atölyesinde kapı tokmakları üreten Ali Demirci, tarihin sayfalarından imbik imbik süzülen emeğin öyküsünü şöyle dile getiriyor; “Bizim bu meslek dede mesleği, baba mesleği… ben 6. kuşağım demircilik mesleğinde… Babam Allah rahmet eylesin çok emeği vardır benim üstümde… gece yarılarına kadar model çıkarırdı. Kapılar üzerinden modeller alırdık. Onların düzeltilmesi için bayağı uğraşırdı. O dönemde bilgisayar yoktu, fotoğraf makinesi yoktu. Lamba motifi var ocağın sönmemesi anlamında… kuş motifleri kullanılmış gurbetten haber gelmesi anlamında. Güneş modeli var, bolluğu bereketi simgeliyor…su yolları var yine bolluğu bereketi simgeliyor. Dağ keçisinin boynuzunu simgelemişler. Koç boynuzunu simgelemişler. .hayat ağacı motifi var yani birçok motif var… kapı tokmağının motiflerinde birçok motif çiftli olarak uygulanmış. Üstteki daha tok bir ses çıkartıyor eve gelen misafirin erkek olduğu anlaşılıyor. Alttaki daha ince bir ses çıkartıyor, daha tiz bir ses çıkartıyor eve gelen misafirin bayan olduğu anlaşılıyor”.