Erzincan’da yaklaşık 8 yıldır konuşulan ve yapılması planlanan Besi OSB ile ilgili somut adımlar atıldı ve çalışmalara başlanılıyor.
Besi OSB ve Düve Merkezi hakkında açıklamalarda bulunan Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Erzincan İl Başkanı Faruk Günay, Besi OSB’nin ihalesinin yapıldığını 1 ay içinde çalışmalar başlayacağını ifade etti.
BESİ OSB İHALESİ YAPILDI
Günay: “Bilindiği üzere yaklaşık sekiz yıldan beri bununla ilgili bir çalışma başlatılmıştır. Erzincan'da Besi Organize Sanayi kurmasıyla ilgili. Son noktası da ihale yapılması gerekiyordu. İhale de dün bilindiği üzere Tarım Orman Bakanlığı’nda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. İhale bedeli 380 Bin Milyon liraydı. Yaklaşık yüzde 36,60 bir kırımla Alya diye bir firmada kaldı. Bir ay içerisinde firma ihaleyle ilgili burada altyapı çalışmaları başlayacak. İhalenin kapsamı mevcut bilindiği üzere burada 92 tane ahır var. Mevcut arsalar 6,10 ve 15 bin metrekare verilecek olan arsalar ahırlara. Bunların ilk etapta yol, su, elektrik, kaldırım ve altyapı diye bir çalışmalar yapılacak. Bu firma bunları hazırladıktan sonra arsadan satışa başlayacak. Öyle tahmin ediyoruz ki 1 ay 40 gün bir iki ay içerisinde de arsa almak isteyen çiftçilerimize duyuru yapacağız. Önce bir alacağız, müracaatları alacağız. Müracaatların durumuna göre de satış işlemleri için karar alınacak. Bilindiği üzere bu mevcut Besi OSB’nin ortakların içerisinde ticaret odası, ticaret borsası, istenilen oranlara göre birliğimiz bulunmaktadır. Onun haricinde İl Özel İdaresi ve Erzincan Belediyesi'nin ortaklığında kurulmuş bir yerdir.
Burada toplam 92 ahır mevcut. Çiftçilerimizin üretim yapmak için kendilerine verecektir. Bu görüşmelerimiz sonunda İnşallah yılbaşından itibaren de bu ahır yapmak isteyenlere IPARD üzerinden yüzde 65’e kadar hibe ahırlarda hibeler bulunacaktır. Hem et hem süt olabilme özelliğine sahiptir. Bu besi ahırlarında bir kısmında hep bir kısmında da süt olayı yapmak mümkündür. Çünkü süte de izin vardır burada. Sade et düşünmek yanlış olur. Yani etle beraber süt işlemek yapmak isteyen çiftçilerimize bunu yapabilirler. Bu çalışmamla beraber firma bir sene içerisinde bu işi bitirmek zorunda. Firma işi bitirdikten sonra da satışı yapılan arsalar alımından sonra en geç 2 sene içerisinde ahırı bitirmek zorunda. Eğer ahırı bitirmem hesabı yapıp da başkasına satarım hesabın içerisinde olanlara izin verilmeyecek. 2 sene içinde işletmesini kurmayan kişinin elinden arsası alınacak. Arsa fiyatları da komisyonumuz toplandıktan sonra belli bir rakam karşılığında fiyatlarımızı açıklayacağız.” Dedi.
DÜVE MERKEZİ NE DURUMDA?
Günay: “Burası Ticaret Odası'nın hakkını biz kiralamış durumdayız. Yine düve yetişme merkezinin adına çalışmalarımız başladı. Onunla şu an Ziraat Bankası'na kredi kullanmak için başvurumuzdan haber bekliyoruz. İnşallah büyüklerimizin de katkılarıyla kredimiz çıkar çıkmaz buraya hem hayvan getireceğiz hem ot, saman ve mısır sılacı alacağız. Öyle tahmin ediyorum. Bu hafta olmasa da önümüzde ki hafta kredi ile ilgili açıklama yapılacak. Sonra bununla ilgili çalışmalarımız hemen başlayacağız” dedi.