Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, aile hekimliği uygulamalarında yapılan yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirme hedefi doğrultusunda aile hekimlerine yönelik yeni sistemin devreye alındığını belirtti.

Erzincan'da miniklere trafik bilinci öğretiliyor Erzincan'da miniklere trafik bilinci öğretiliyor

Tekin:”Aile hekimliği hususunda sağlık bakanımızın  ciddi anlamda çalışmaları var, sağlık bakanımızın sahadan gelmiş olması ve bununla birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinin, koruyucu hekimliğinin ve sağlık okuru yazarlığı konusunda çok büyük hassasiyeti var, dolayısıyla aile hekimlerimizin kendine kayıtlı nüfuslara çok daha iyi bir bağ kurabilmeleri ve çok daha iyi bir ilişki kurmaları, bunların yakından takip edilmesi bu vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi genel anlamda sağlık okur ve yazarlığı artırmak suretiyle koruyucu hekimliği ön plana çıkması için büyük mücadele veriyoruz."dedi.

DİJİTAL ENTEGRASYON NEDİR?

Dr. Tekin,"Birinci basamak, aile hekimlerimizle ikinci ve üçüncü basamak dediğimiz hastanelerimiz ve sağlık hayat merkezlerimiz arasında bir köprü kuruldu, bir ara yazılımla birlikte artık şahıs aile hekimine gittiğinde rahatlıkla hastaneden aile hekimi vasıtasıyla randevu alınabiliyor.

Halihazırda hastane MHRS kapasitelerimizin yüzde onu aile hekimlerimize tanımlanmış durumda. Zaman içerisinde ihtiyaç arttığında bu kapasitelerin arttırılacağı da bakanlığımız tarafından ifade edildi.

Vatandaş birinci basamak aile hekimliğine gittiği uzman hekim ihtiyacı hasıl olduğun da aile hekimimiz, ilgili hastaneden ilgili branştan randevusunu alabiliyor, bu aldığı randevuda hastaneyle ilgili bir takım notlarla  bir şey biliyor.

Örnek verecek olursan gözde oluşan bir sorun varsa,  ben şundan şüpheleniyorum  hekimden hekime bilgi notu yazılabiliyor.

Mevcut vatandaşımız herhangi bir randevu almadan, hastanelerimizde hazırladığımız randevu bankolardan kendilerini tanıtıp, iyi bir hekimden randevu alabiliyor.

İlgili hekim karşılıklı olarak not düşebiliyor, sayın meslektaşım şu vatandaş geldi şu notu düşmüştünüz, biz bur da şunu tespit ettik tedavisini şöyle düzenledik; devam eden bu süreçte şu önerileri ya da şu tedaviyi kullanmasını öneriyoruz tarzında geri dönüş notlarını düşebiliyor ve böylece aile hekimimiz vatandaşın başlangıç aşamasından ilgili tahlil tetkikleri sonucuna kadar, çok daha fazla vatandaşa hakim olduğu için artık vatandaşımızın hekim, hekim  dolaşmasına gerek kalmıyor, aile hekimliği ile vatandaş arasında organik bir bağ kurmuş olduk.

Aile hekim başına düşen nüfus dört bin den üç bin beş yüze çekildi, aile hekimi kayıtlı nüfusu azaltarak daha fazla vatandaşa ilgi alaka göstermesi ve sağlığını yakından takip edebilmesi  için böyle bir düzenleme yapıldı.

Aile hekimlerimiz hastaneden labaratuar tetkikleri  isteyebiliyorlar  bunun yanısıra her türlü  grafi, doğum sağlık kartı içim mamografi gibi tetkikleri de doğrudan hastaneden isteyebiliyorlar.

Hastaneden yapılmış işlemler aile hekimin önüne düşebiliyor, bu şekilde takibini yapabiliyor.

Aile hekiminden ikinci yada üçüncü basamağa giden vatandaşların katkı payları yüzde elli azaltılmış olarak uygulanıyor.

Vatandaşımızın birinci basamaktan hem takibinin, hastalık takibinin, bebek takibinin, aşı takibi gibi birçok koruyu sağlık hizmetinin bire bir yapılması ayı zamanda ihtiyaç halinde ikinci basamaktan üçüncü basamaktan entegrasyonu yapmak suretiyle vatandaşlarımızın çok daha iyi sürdürülebilir sağlık hizmetini almasını sağlayacaktır.”dedi.

Muhabir: Adem Toprakoğlu