Erzincan’da “Ata Mirası Meyvelerin Geleceğe Taşınması Projesi” hayata geçiyor
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile arasında yapılan işbirliği çerçevesinde üretilen meyve fidanları teslim edildi.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasından yapılan işbirliği ile “ Yerli Meyve Çeşitlerimizin Gen Kaynaklarının Korunması Projesi” çalışmaları kapsamında üretilen meyve fidanları Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Bölgede, Yerel Meyve Çeşitlerinin Korunması ve Yaygınlaştırılması, Genetik Mirasımızın Korunması ve Ata Mirası Meyvelerin Geleceğe Taşınması çerçevesinde, araştırma, çeşitli çalışmalar ve işbirliği yapmakta.
Gümüşhane'deki mevcut yerli elma (Göbek, Misket, Gelin, Arap Kızı, Sandık, Söğüt, Mahsusa, Değirmen, Bey Elmaları), Armut (Çermail, Cinci, Hacıhamza, Mehrami, Meylik, Şalgam, Arpa, Kabak, Bıldırcın, Menendi armutları), Beyazdut, Karadut ve Erik (Erdevir, Üzüm eriği) çeşitlerinden alınan aşı kalemleri Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından uygun anaçlara aşılama yapılması sonucu fidanlar elde edildi.
Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yerel meyve çeşitlerinin korunması çerçevesinde hayata geçirdiği, "Yerel Meyve Çeşitleri Gen Kaynaklarının Korunması” projesi kapsamında İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen fidanlar yüzde 50 hibeli olarak, başvuru yapan çiftçilere 200 dekar alanda dikimi yapılmak üzere 2 bin 350 adet elma, bin 400 adet armut, 250 adet üzüm eriği olmak üzere toplam 4 bin adet yerel meyve fidan dağıtımı yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin Yalvaç, Gümüşhane ile adı özdeşleşen yerel elma ve armutların verim ve kalite yönünden değerli bulunanlarının çoğaltılması için, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile yürütülen projelerin devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi;
Yalvaç “Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi destekli projelerle Gümüşhane'nin tarımsal hasılası her geçen gün artıyor. 2018 yılında başlatılan proje kapsamında Gümüşhane’deki göbek, misket, arap kızı, söğüt, mahsusa, değirmen, yaz elmaları gibi yerli elma ve Cinci, Arpa, Çermail, Meylik, Mehrami, Şalgam, Bıldırcın gibi yerli armut ve üzüm eriği çeşitlerinden alınan aşı kalemleri Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek uygun anaçlara aşılama yapıldı. Bu anaçlardan yetiştirilen 4 bin adet fidan Gümüşhane'deki üreticilere 200 dekar alanda bahçe tesisi yapmaları için dağıtımını yaptık” dedi.