Erzincan Uluköy’de kaz yetiştiriciliğine yapan Salih Kara bugünlerde kaz yetiştiriciliğini bırakmayı düşünüyor. Üretime destek olmak ve farklı bir alanda üretim yapmayı düşünen Kara, kaz yetiştiriciliğine başladıktan sonra Türkiye’nin bu sektöre hazır olmadığını anlayarak bırakmayı düşünüyor. Üretime zamanında 6 kaz ile başlayan Kara, şimdilerde 100’e yakın kazı olmasına rağmen para kazanmadığını ifade ederek, kaz yetiştirme düşüncesinde olanlara ise tavsiye etmedi.

 KAZ YETİŞTİRME HİKAYESİ NASIL BAŞLADI?

“komşumun oğlu 4 tane ördek almış gelmiş. Ördekleri ben aldım kendime. Ördek aldıktan sonra arkadaşım yerli kaz işi yapıyordu.  Ondan bir 6 tane kaz alalım dedik. 6 tane kaz aldık. Sonra Elazığ’dan 9 tane ırk getirtirdik. Başlangıcımız öyle oldu. Önce köyde kümes yaptık. Sonra taşındık buraya. Burası daha doğal olacağı için. Ürete ürete bugünlere geldik. Muhtemelen biz kazcılığı bırakmayı düşünüyoruz. “

“TÜRKİYE STANDARTLARINDA OLMUYOR”

“aslında karlı bir iş ama Türkiye standartlarında olmuyor. Türkiye henüz bu işe hazır değil. Şuanda kestirmeye kalksak kesimhanelerde kestiremiyoruz. Alt yapısı uygun değil. Şuana kadar bir gelir elde etmedik. Sadece yumurtasından daha yeni bu sene elde ettik. Oda yeterli sayı olmadığından satılan yumurtalar ancak yem ücretini kurtardı. Yumurtayı da civciv çıkımında kullanıyorlar. Bu kazlarınbeyaz olanlar Alman mast cinsi, gri olanlarda landes ırkı. Yerli ırkla arasında sadece ağırlık farkı var. ”

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması! Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması!

ÖNERİM, KAZ İŞİ YAPMASINLAR

“ önerim kaz işi yapmasınlar. Bende kaldıracağım. Bu ülkeye üretim yapmasınlar. Bu ülkede üretim yapmak suç. Üretim için tesisler gerekiyor. Devletin sahip çıkması gerekiyor. Teşvik vermesi gerekiyor. Kazda yumurtacılık yapacaksan en az 300-400 kaz ile ideal bir sayı. Damızlık kaz alım derse büyük kaz almayacak. Küçük yavrusunu alacak oda 150 tl olması lazım. Yavru kaz alması lazım ki, doğa ile büyüyüp ortama alışması lazım. Yetişmesi için doğal bir ortama ihtiyaç var. “dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ