Erzincan çok çeşitli yapıya sahip olan maden yapısı, metalik madenlerden endüstriyel hammaddelere, enerji hammaddelerinden sıcak ve madensel su kaynaklarına kadar çeşitlilik gösteriyor.. Peki Erzincan’da hangi madenler mevcut?

 Sahip olduğu jeolojik yapı itibarıyla Erzincan farklı kayaç türlerini bir arada bulundurarak, maden çeşitliliği açısından zengin bir portföy ortaya koyuyor. Türkiye’de deprem kuşağı içinde yer alan, geçmişinde çok sayıda depremi yaşayan Erzincan, ülkenin iki ana aktif tektonik fayından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor.

Erzincan Madenler Page 0005

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın sürekli tekrarlanan hareketleri sonucunda çok sayıda depreme maruz kalan Erzincan, tarihin çeşitli dönemlerinde büyük tahribatlar yaşadı.

Erzincan maden zenginliği açısından önemli bir potansiyele sahip. Özellikle sahip olduğu krom potansiyeli ile öne çıkıyor. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi maden potansiyellerinin bulunmasını ve işlenmesini kolaylaştırırken Erzincan altın ve bakır açısından da ilgi çekiyor. Rezerv ve tenör bakımında Türkiye’nin önde gelen yataklarından biri olan Kop Dağı krom cevheri bölgenin en önemli maden yataklarından birisi konumunda. Tercan ilçesinde bulunan Coşan, Eren ve Ezen ocakları ile Refahiye, Üzümlü ve Tercan ilçelerinde çok sayıda yüksek tenörlü krom yataklarını barındırıyor. Maden Tetki Aramam Genel Müdürlüğü geçmiş yıllarda yaptığı çalışmalarda bölgede çok sayıda krom yatağı bulunduğunu tespit etmişti.

Vali Aydoğdu” Gazilerimize bir şey olursa bunu bottan aşağı atın” Vali Aydoğdu” Gazilerimize bir şey olursa bunu bottan aşağı atın”

MTA kayıtlarına göre Erzincan, ülkedeki krom potansiyeli açısından Elazığ’dan sonra ikinci sırayı alıyor. Erzincan bölgesinde krom üretim çalışmalarının geçmişi 70 yılı aşıyor. Türkiye krom üretiminin 1,5-2 milyon ton olduğu 1990’lı yıllara baktığımızda Erzincan bölgesinden yıllık 400-500 bin ton krom üretildiğini görüyoruz.

Erzincan’ın zengin yataklara sahip olduğu bir diğer maden ise demir cevheri. Erzincan’da Kemaliye-Bizmişen, Çaltı-Kurudere ile İliç-Akdoğu , Çaltı-Sultanmurat, İliç-Karakaya önemli demir yatakları arasında gösteriliyor. Erzincan’ın keşfedilen toplam demir rezervi 24 milyon ton civarında tahmin ediliyor. Bu potansiyelin yarısından fazlasının demir tenörü ise %45’in üzerinde görünüyor.

Erzincan manyezit ve mangan madenleri açısından incelendiğinde Türkiye’nin nadir görülen sedimanter manyezit yatağının bir yatağı da yine Erzincan’da bulunmaktadır. Çayırlı bölgesinde yer alan bu yatakta 5 milyon tona yakın rezerv bulunduğu tespit edilmiştir. Yine Refahiye ilçesinde de tespit edilmiş manyezit yatağı bulunmaktadır. Yine İliç bölgesinde bulunan altın ve bakır yatakları büyük bir öneme haizdir.

Erzincan’da bunların dışında  endüstriyel hammadde kaynakları ise İliç, Tercan ve Çayırlı ilçelerindeki jips, merkez ilçe, Mollaköy sahasında halen işletilmekte olan iyi kaliteli perlit ve Tercan ilçesindeki iyi kaliteli tuğla-kiremit hammaddeleridir.

Ayrıca MTA araştırmalarına göre Refahiye-Alakilise, Kemaliye-Başpınar, Deliktaş-Çilhoroz ve Karadağ kömür sahaları bulunmaktadır.

Erzincan il merkezine yakın konumdaki Ekşisu bölgesinde bulunan sıcak su kaynakları  jeotermal enerji varlığını oluştururken, aynı bölgede bulunan ve yöreye adını veren maden suyu da şehrin diğer zenginlikleri arasınadır. Yine Erzincan’ın İliç bölgesinde asbest yatakları bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi - SK