Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, yapı güvenliği her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nden gelen bilim insanları, binalarda kullanılan malzemelerin depremin etkisini artıran ve ya azaltan etmenleri üzerine 11 Şubat 2025 Salı günü saat 13:30’da Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi Deprem Teknolojiler Enstitüsü Konferans Salonunda sunum yapacaklar.
1. "Ahşap Yapılara Genel Bir Bakış ve Yeni Tasarım Yönetmeliği Kriterleri"
Dr. Erkan Akpınar - Kocaeli Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.
Doğal, çevresel etkisi ve karbon ayak izi düşük, esnek, geri dönüştürülebilir, olası depremlerde kolay göçmeyen ahşabın yapılaşmada kullanılmasını kolaylaştıracak ve tercih edilmesine katkı sağlayacak tasarım bilgileri paylaşılacak.
Ahşap binaların tasarımı, hesaplanması ve yapımında uygulanacak esasları belirleyen ve 2025 yılında yürürlüğe giren Ahşap Binalar Tasarım Yönetmeliğinin çerçevesini aktaracak olan Dr. Akpınar toplantıda ahşap yapılar hakkındaki bilgi ve tecrübesini paylaşacak.
Dr. Akpınar Ahşap Binalar Tasarım Yönetmeliğinin hazırlık çalışmalarına katılmış olup, yerli ahşap türlerinin uluslararası sertifikalandırılması konusunda deneysel çalışmalara katkı sağlamıştır.
2. "Agrega Özellikleri ve Beton Kalitesi İlişkisi”
Prof. Dr. Salih Taner Yıldırım - Kocaeli Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.
Yıldırım "Agrega, çimento ve su ile birlikte betonu oluşturan en temel bileşenlerden biridir ve beton bileşenleri arasında nihai ürünün ekonomikliği ve birçok teknik özelliği üzerinde doğrudan etkisi bulunmaktadır."
Prof. Yıldırım, bu toplantıda agrega seçiminin sertleşmiş beton özelliklerine olan etkisini aktaracak. Yanlış agrega seçiminin yapı güvenliğini tehdit eden yönlerini paylaşacak. Bina performansına sadece düşük kaliteli betonun değil, aynı zamanda agrega seçimi ve özelliklerinin de negatif etkilerine örnekler verecektir. Beton üretiminde inovatif metodları konusunda çalışan Prof. Yıldırım, aynı zamanda Türkiye Hazır Beton Birliğinde de eğitimler vermekte.
Prof. Yıldırım, "İzmit Körfezinin temizlenmesi ile ilgili yürütülen çalışmalarda çıkarılan dip çamurunun beton ve çimento üretiminde kullanılması, balistik beton üretimi, ışığı geçiren beton, geopolimer beton alanlarında da araştırmaları bulunmaktadır." Dedi
3. "Betonarme Konut Yapılarının Deprem Güvenliğinin Belirlenmesi için Yeni Bir Hızlı Değerlendirme Yöntemi ve Beton Prefabrike Sanayi Yapılarının Deprem Performansı”
Prof. Dr. Ercan Yüksel - İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.
Yüksel, "Mevcut yapı stoğunun depremden önce taranması ve depreme dayanıksız olanlarının tespit edilmesi ülkemiz için ileri derecede önemlidir. Büyük şiddetteki depremlerin olduğu coğrafyamızda, özellikle son elli yıldaki depremlerde, yapı stoğumuzun yaklaşık olarak yüzde beşlik kısmının en alt seviyede güvenlikli olduğu ve yıkıldığı görülmektedir." Dedi
Prof. Yüksel araştırma ekibi ile birlikte geliştirdiği ve son depremlerde doğruluğunu test etme şansı bulduğu yeni bir hızlı değerlendirme yöntemini paylaşacak. Türkiye Prefabrik Birliği'nin teknik danışmanı olan Prof. Yüksel ayrıca betonarme prefabrike sanayi tesislerinin deprem performansı ve güçlendirilmesi konularında da bilgiler verecek.
Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAF) üzerinde bulunan şehrimizin konutlarının ve sanayi yapılarımızın deprem güvenlikleri ile ilgili olarak “Bilgi Paylaşımı Günleri” çerçevesinde önemli ve kritik paylaşımların yapılacağı bu toplantı inşaat sektöründeki kamu ve özel sektör profesyonellerini bir araya getirecek.
Deprem Teknolojileri Enstitüsünün bir önce düzenlediği Türk - Japon Ortak Toplantısında Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri ışığında elde edilen veriler, fayların yırtılma senaryoları gibi konular tartışılmış ve Erzincan'ın doğusunda uzanan Yedisu fayının olası hareketi değerlendirilmişti.
Kuruluşunun henüz başında olan Deprem Teknolojileri Enstitüsünün, şehrimizin yapı, yapılaşma, zemin özellikleri, deprem hasarları, erken uyarı sistemleri ve bina stoğu değerlendirme ile hasar öngörüsü konularında yaptığı bu bilgilendirici toplantıların devamını ilgi ve merakla bekliyoruz.