Hırsızlara karşı altın önlem Hırsızlara karşı altın önlem

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi'nde özel eğitim sınıfında eğitim alan Down Sendromu iki genç başarmanın haklı gururunu mezuniyet partisi düzenleyerek kutladı. Mezuniyet cübbesi giyen kep fırlatan gençler, aileleri ve öğretmanleri ile doyasıya eğlendi.
Erzincan Down Sendromu Derneği yönetimi yoğun bir tempo ile geçsede hepsini gurulandıran başarının hikayesini ve neden bu çocukların akranları ile birlikte eğim alması gerektiklerini şöyle açıkladı:
'Akranları ile aynı okula giderek ortaokul diploması alan bu gençler yine akranları ile Mili Eğitim Bakanlıgına bağlı örgün eğitimle aynı liseye giderek okullarını başarı ile tamamladı. 
Erzincan Down Sendromu Derneği olarak İlimizde Down Sendromlu bireylerin toplumsal alanlarda ve günlük yaşamlarında  kaliteli bir hayat yaşamaları için toplumsal kaynaşma sağlanarak akranları ile birlikte daha nitelikli bir eğitim almalarının hayati önem arz ettiğinin bilincindeyiz… Bu hareketle İlimizde ilk defa uygulanan akranları ile birlikte  ilk defa ortaokul düzeyinde daha sonra lise düzeyinde özel eğitim sınıfında eğitim almaları sürecini başlatarak 5 yıllık (Covit 19 salgınından kaynaklı 1 yıl tekrar) eğitim sürecimizin sonuna geldik .Bu gün burada Okulumuz Meslek Lisesi olduğundan öğrencilerimizin staj dönemlerinin başlaması nedeniyle mezuniyet kutlamamızı öğrencilerimizle birlikte yapmak istedik. (Erken bir kutlama oldu)Bugün burada sadece bir mezuniyet töreni yaşanmamaktadır.. 

Erzincan'da Eğitimde Bir Ilk Yaşandı! Down Sendromu Iki Öğrenci Lise Diploması Aldı (2)
Beş yıllık süreçte ailelerimizin eğitimcilerimizin öğrencilerimizin  akran zorbalığı denilen öğrenilmiş çaresizlik diyebileceğimiz bir durumun sadece zihinlerdeki engellerden kaynaklandığını  da söyleyebiliriz. İnsan bilmediğinin korkusunu yaşarmış tamda bu süreçlerden geçtik ve zihinlerdeki engelleri aştık. Başlattığımız akranları ile eğitim sürecinde ön yargıların nasıl kırıldığını gördük…Bu süreçte çocuklarımız sadece eğitim almadı bu süreç bize çocuklarımızın toplumsal uyumlarına , akranları ile eğitimde zorbalığın aksine koridorda merdivenlerde yardımcı olmalarına, okul bahçesinde teneffüslerde downlu bireylerle gönüllü olarak oyun oynamalarına sohbet etmelerine şahit olduk …
Aldığımız eğitim bizlerin hayata dair yaşamsal becerilerimizi geliştirdi. Bağımsız beceriler kazandık, akranlarımızla birlikte davranış kazandık , algı düzeyimiz artarak kelime dağarcığımız arkadaş edinerek iletişim kurma vs gibi toplumsal alanlarda kendimizi nasıl ifade edeceğimizi öğrendik. Akranlarımızın bizlerle yaşamış olduğu bu tecrübeden dolayı gelecekte anne baba olarak ,çocuklarına, çevresine  iş arkadaşlarına ve eğitimci olurlar ise downlu çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmiş oldular. 
Özellikle anaokulu ilkokul ve ortaokulda mahalle okullarının tercih edilmesi downlu çocuklarımızın mahallede arkadaş edinmelerini sağlamaktadır. Bizatihi yaşadığımız bir olayda  bahçe kapısından kızımla birlikte çıkarken insanların büyük küçük fark etmiyor karşı kaldırıma geçip oradan yürüdüklerini gördüm . Mahalle okulunda ilk defa ortaokul düzeyinde eğitim aldıktan sonra  mahalle sakinlerinin yanımıza gelip kızımla sohbet ettiklerine ayrıca akranlarının sokak başından seslenerek koşarak yanımıza gelmeleri ve sohbet etmelerini bizzat yaşadık. 6 yıldır yapılan ve farkındalık oluşturulan bu mücadelede hem okul öğrencilerimizin hem ailelerin hem mahallelinin çocuklarımıza ne kadar kol kanat gerdiğini , ön yargıların yerini sahiplenme duygusunun aldığını söylemek isteriz.
Şunu belirtmeden geçmek istemiyoruz   bizler uzman veya profesör yetiştirmiyoruz bizler akranları ile toplumsal kaynaşma sağlanarak normal hayatımızda, mahalledeki yürüyüşlerimizde, parklarda ,lokantada, markette ötekisin dedirten  bakışlara maruz kalmak istemiyoruz aldığımız eğitimle günlük yaşamsal becerilerimizle kaliteli zaman geçirmek istiyoruz. Ev içinde aktif görev alarak zamanımızı keyifli kaliteli geçirmek istiyoruz.
 Toplumsal kaynaşma sadece 21 mart down sendromlu bireylere  2-3 saatlik etkinlik yaparak sağlanamaz çünkü 20 yaşına girmiş down sendromlu bireyde akranıda asla iletişime geçemez geçemiyor da her iki tarafın davranışları bunu net ifade edebiliyor.

Erzincan'da Eğitimde Bir Ilk Yaşandı! Down Sendromu Iki Öğrenci Lise Diploması Aldı (3)
İlimizde ilk defa başlanılan bu uygulama çok başarılı bir şekilde ilk iki mezunlarını vermektedir. Ümit ederiz ki  bu başarılı çalışma gelecek yıllar için örnek teşkil eder ve giderek sayıları artar.
İlimizde ilk defa downlu bireylerin  toplumsal kaynaşma sağlanarak akranları ile birlikte eğitim almalarına ve  özel eğitim sınıfının açılmasına Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Demir hocamızın döneminde başlamıştık , bu vesileyle Murat Demir Müdürümüze, Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi idarecilerine, personellerine, Okulumuzun Tüm öğretmenlerine,  ayrıca sınıfımızın bu kadar başarılı olmasına büyük katkı sağlayan sınıf öğretmenlerimiz Yavuz Eren , Gizem Bildik, Sabriye Şen ,Sevda Şanlı , Kürşat Güleryüz, Yasemin Yılmaz, Yasemin Evrensel hocalarımıza ve  bu başarıda belki de toplumsal kaynaşmanın en önemli unsurları değerli öğrencilerimize teşekkürü borç biliriz. İyi ki duyarlı empati yeteneği gelişmiş,  değişime açık insanlarımız var ve biz kalıp yargılardan kurtularak yaşadığımız öğrenilmiş çaresizlikten sıyrılıp bu gelişmelere hep birlikte şahit olduk. Umarız  akranları ile meslek eğitiminin önemi her geçen gün daha fazla  anlaşılır ve daha fazla downlu bireyler akranları ile eğitim olanağına kavuşur…Daha iyi bir gelecek için farklılığı fark edin' diye açıklamada bulundu.

Editör: Haber Merkezi - SK