Erzincan’da 8 Ocak 2025 tarihinde bazı hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle kapatılan hayvan pazarı 13 Şubat 2025 tarihinde açılarak besicileri bir yandan derin bir oh çektirirken diğer  yandan da zarar ettiklerini ifade ettiler.

Her Perşembe günü sabahın erken saatlerinde açılan hayvan pazarı 1 ay kapanması nedeniyle besiciler ekonomi sorunları yaşarken tekrar açılması derin bir oh çektirmesiyle beraber pazara ekonomik canlılık getirdi.

Erzincan’da besicilik yapan büyük baş ve küçük baş hayvan yetiştiricilerinin yaşadıkları  ekonomik sorunları hayat şartlarını aktardılar.

Şap hastalığı nedeniyle tedbir maksatlı kapanan hayvan pazarının kapanmasının sıkıntılarını dile getiren besici Metin Dündar hayvan pazarlarının kapanmasıyla birde fazla fabrika olmamasından dolayı da Çayırlı,Tercan ve bu bölge de insanların yoğunlukla geçim kaynaklarının hayvan üzerinde olmasıyla etkileniyorlar.

Türkiye genelinde söyleniyor ama ahırlara da sorduğumuz  kadarıyla  şap yok neden kapandığını da bilmiyoruz ama üretici zor durumda.

Erzincan’da doğal yaşamın sürdürülmesi için yeni alanlar kuruluyor Erzincan’da doğal yaşamın sürdürülmesi için yeni alanlar kuruluyor

60 yıldır ben bu işe uğraşıyorum bu güne kadar şap hastalığı görmedim , şu ana kadar bizim ahırda ben böyle bir şey görmedim.” dedi.

DANA VE DÜVE FİYATLARI NEDİR?

Genellikle Tercan,Kelkit ve Erzincan bölgelerinden getiriyorum hayvanları, piyasa da pazarlar kapalı olduğu için tam oturmadı sözlerini ifade etti.

Dana fiyatları 50 binden başlayarak, 70 ile 80 bine kadar çıkıyor.

Düve ise 60 bin den başlayarak 100 bine kadar gidiyor.

BESİ HAYVANI GİDERLERİ BELİMİZİ BÜKTÜ

Dündar ,”Satış fiyatları kurtarmıyor, bir torba yem 650 TL nasıl kurtaracak diyerek sitem etti.

Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumların sahada aktif olması, besicilerin karşılaştığı zorluklara çözüm odaklı olabilmeleri için sahada olmaları gerektiğini ifade etti”.

"Yerel Besiciden Dışarıdan Hayvan Getirilmesine Karşı Tepki"

Bayburt esnaflarından halk arasında baba Kemal olarak bilinen diğer besici Bayburt merkezden gelerek Erzincan’a hayvan almaya geldiğini söyleyerek 30 seneye yakın bir süredir besicilikle uğraştığını dile getirdi.

Şap hastalığının olmadığını iddia eden besici bu sebepten dolayı zarar ettiğini,  ve hayvanların yemlerinden dolayı masraf ettiklerini söyledi.

Ortalama olarak sığır ve danasıyla beraber 80 bin TL olduğunu, zarar veya kar olmadığını mecburen bu şekilde  satmak zorunda olduklarını ifade etti.

Yetkililerden dışarıdan kesinlikle besi hayvanı getirmesinler, çiftçiler zaten zor durumda dışarının Angus cinsi hayvanları getirerek kredi sistemlerini uygulamasınlar.

Genel olarak hayvancılıkla uğraşanlar hayvan pazarının kapanması alım ve satımı durdurduğunu, yem maliyetlerinin 500 TL den 600  TL çıkmasıyla beraber zarar ettiklerini ve bununda et fiyatlarına yansıması olduğunu dile getirdiler.

Maliyetlerin git gide artmasıyla beraber hayvancılıkla uğraşanların yavaş yavaş besiciliği bıraktıklarını söylediler.

KÜÇÜK BAŞ HAYVAN FİYATLARI NEDİR?

8 bin ile 14 bin arasında olduğunu ve çoban mailyetleride 30 binden başlayarak fiyatlarının yükseldiği söylediler.

Muhabir: Adem Toprakoğlu