Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tesis edilen bal ormanları, ekolojik olarak sunduğu katkının yanında kurulduğu bölgedeki bitki örtüsünü zenginleştirerek toprakları erozyona karşı korurken, arıcılık faaliyetlerinin artmasında da önem arz ediyor.
Bal ormanları, doğaya sağladığı ekolojik faydalar ve arıcılık faaliyetlerine katkılarıyla dikkat çekiyor. Bu özel alanlar, sadece arıların yaşam alanlarını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda bulundukları bölgedeki bitki örtüsünü zenginleştirerek çevresel koruma ve sürdürülebilirlik açısından da büyük bir rol oynar.
Bal ormanları, yalnızca bal üretimini artırmakla kalmayıp, birçok ekonomik, ekolojik ve sosyal fayda sunarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunuyor. Bu özel alanların yaygınlaştırılmasıyla, hem doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanıyor hem de orman köylüsü için yeni fırsatlar yaratılıyor.
Bal ormanları Erzincan’da da giderek artmaya devam ediyor. Arıcılık faaliyetlerinin üst düzeyde gerçekleştirildiği Erzincan’da, kurulan bal ormanlarının sayısı 13’e ulaştı. Orman Genel Müdürlüğü envanterine göre; Erzincan Merkez’de Kurutilek, Kilimli, Yalnızbağ, Kılıçkaya, Gölpınar, Çatalarmut köylerinde; Refahiye’de Kayı ve Alaçayır köylerinde; Tercan’da Yastık Köyünde; Üzümlü’de Bayırbağ köyünde; Kemah’ta Eskibağlar, Dedek, İliç’te ise Çayyaka Köyü’nde bal ormanı kuruldu.
Türkiye nektar ve salgı üreten ağaçlar yönünden değerli türlere sahip bir bölge. Bu açıdan bakıldığında bal ormanlarında genel olarak akasya, ıhlamur, okaliptüs, çam, funda, çeşitli meyve ağaçları, söğüt, yalancı akasya, akağaç, böğürtlen, kestane, meşe, erguvan gibi türler tercih ediliyor.
Erzincan’da kurulan bal ormanları, gerek erozyon kontrolü gerek arıcılık sektörünün gelişimi gerekse orman köylüsünün ekonomik getiri el etmesi açısından büyük önem taşıyor. Erzincan’da görüşlerini aldığımız arıcılar da bal ormanlarının sayısının artırılmasını istiyor.