Erzincan’da sonbahar kayısı üretimi
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün sonbaharda kayısı çeşitlerini geliştirilmesi çalışmaları 1991 yılından itibaren başlamıştır.
SON BAHARDA KAYISI
Ülkemizde kayısı üretiminin yoğun olarak yapıldığı, Erzincan ‘Mihralibey’ kayısı çeşidi projesi ile haziran ve temmuz ayları dışında eylül ayında olgunlaşması nedeniyle kayısı üretim sezonunun 2 ay uzatılmasını sağladı.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde kayısıda çeşit geliştirme çalışmaları 1991yılında başlamıştır. 1991-1995 yılları arasında yürütülen “Kayısı Çeşit Seleksiyonu I” projesi kapsamında yapılan seleksiyon çalışmaları sonucunda en üstün yerel kayısı çeşidi ve zerdali tipleri belirlenmiştir. 1996-2004 yılları arasında ise yürütülen “Kayısı Çeşit Seleksiyonu II” projesi kapsamında yerel çeşit ve tiplerin Erzincan şartlarında fenolojik, pomolojik ve bazı ağaç özellikleri incelenmiştir.
Enstitü’nün yaptığı projeleri ile yapılan değerlendirmeler sonucu kurutmalık, sofralık ve kayısı pulpuna uygun olabilecek yerel kayısı çeşit ve zerdali tipler belirlenmiştir. Belirlenen yerel çeşitler içerisinde yer alan, eylül ayının ikinci ve üçüncü haftasında olgunlaşan, ağaç başına verimi 70-130 kg/ağaç ve meyve ağırlığı 30-35 g olan yerel kayısı çeşidi 06.04.2010 tarihinde “Mihralibey” olarak tescil ettirilerek üreticilerin hizmetine sunulmuştur. Tescil ettirilen Mihralibey kayısı çeşidi yerel ve ulusal basında yer aldıktan sonra fidan talebi olmuş, buna bağlı olarak standart fidan üretimi Enstitüce yapılmaya başlanmıştır.
Ayrıca çeşidin tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü öncülüğünde “Geç Olgunlaşan ‘Mihralibey’ Kayısı Çeşidinin Tanıtılması” ve “Gümüşhane’de Yeni Kayısı Çeşidi: Mihralibey” isimli yayım projeleri sonuçlanmıştır.