Doğu Anadolu Bölgesi’nde sahip olduğu avantajlarıyla dikkat çeken, iklimi, coğrafyası, toprak ve su kaynakları ile öne çıkan Erzincan, tarımsal alanda yapılan yatırımlarıyla Erzincan’da ürettiği ürünleri dünya pazarlarına sunuyor.
Erzincan’da sanayi meyveciliğinin lideri olan Tunay Gıda, Erzincan’da yetişen birçok meyve türünü üreticilerden alıp işleyerek hem Türkiye hem de dünyanın birçok ülkesine meyve konsantresi satmaya devam ediyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Erzincan’ın dev firmasını ziyaret ederek tesislerde incelemelerde bulundu.
Hem Erzincan’dan hem de ülkenin dört bir yanından hammadde alıp işleyerek Erzincan’a katma değer sağlayan, Erzincan’da istihdam yaratılmasına vesile olan firma, ülkenin sayılı firmaları arasında yer alıyor.
Toplamda 98.000 m2’lik alanı kaplayan tesis 15.000 m²’si kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Fabrika, Haziran 2005’de üretime başlamış, bugüne kadar kayısı – şeftali konsantresi, bulanık nar suyu ve kayısı, şeftali, siyah erik, yabani kuşburnu, siyah üzüm, beyaz üzüm, yaban mersini, elma, yabani elma, vişne, çilek, kivi, yabani böğürtlen, yabani kızılcık, cennet hurması, gilaburu püresi üretiyor. Günlük 1500 ton ve sezonda yaklaşık 10.000 ton meyve işleme kapasitesine sahip firma her geçen gün büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyor.
Tesiste incelemelerde bulunan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, yetkililerden bilgi aldı. İl Müdürü Murat Şahin, burada yaptığı açıklamada; “2024 Yılı 15. ETAP Kırsal Kalkınma Destek Programı kapsamında Tarımsal ürünlerin işlenmesi depolanması ve paketlenmesi konu başlığı altında Teknoloji Yenileme ve Modernizasyon kapsamında bu tesisimiz, soğuk hava deposu ve makine ekipman alımı desteğinden yararlandı. 15. Etap kapsamında uygulanan proje kapsamında 2024 yılında mevcut işletmeye 3 adet 25Ox350 cm sürme tip depo kapısı, 3 adet PVC PERDE 250x50 cm(-20 C’ye dayanıklı PVC malzemeden yapılmış),24 adet en az 600 / 700 m3 basınç dengeleme cihazı, 48 adet Kapak polikarbonat kırılmaz camlı Led atanj, Aydınlatma Armatürü(Polikarbonet Kırılmaz Camlı) gibi malzemeler alınarak saatte 25 ton kapasiteli, günlük 600 ton üretim yapılabilecek bir kapasiteye ulaştı. Üretilen bu ürünlerin muhafazası için ihtiyaç duyulan ilave 3 odalı -20 C ve +5 soğuk hava kısmında, organik ve konveksiyonel ürünlerimizin standartlara uygun şekilde, kalitesi bozulmadan stoklama imkanı sağlanabilecek.
Projenin toplam tutarı 15 milyon TL olup, 5 milyon TL’si ayni katkı ile firma tarafından karşılanmış, kalan 10 milyon TL hibeye esas tutarın 5 milyon TL’si Bakanlığımız tarafından hibe desteği olarak ödenmiştir” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2024 yılında Erzincan’da yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren İl Müdürü Murat Şahin, “Kırsal Kalkınma Yatırım Destek Programı (KKYDP) kapsamında Erzincan ilimizde 2024 yılında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlar programından 42 adet, Ekonomik yatırımlar programından 9 adet olmak üzere 52 adet proje Bakanlığımız tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur.
Desteklenecek projelerin toplam tutarı 109.275.633 TL olup bunun 51.682.816 TL’lik kısmı hibe olarak desteklenmesi uygun görülmüştür. Hibe desteği sağlanacak 38 adet proje tamamlanmış olup bugüne kadar 14.271.000 TL hibe ödemesi gerçekleşmiştir. Kalan projelerin uygulama süresi 30 Nisan 2025 tarihine kadar uzatılmış olup, uygulamalar devam etmektedir” dedi.