Türkiye'de ağırlıklı olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğal ortamlarında yetişen ters lale koruma altında olan türlerden biri. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından 2006 yılından bu yana devam eden "Türkiye Ters Lale Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması" projesi kapsamında Enstitümüzdeki Ters Lalelerin korunması ve yaygınlaştırılması için mücadele ediyor.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Samet Karataş; Türkiye'de ters laleler konusunda ilk ve geniş kapsamlı çalışmaların, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde 2006 yılında başladığını söyledi. Enstitü Müdürü Karataş, "Bu konuda iki adet TÜBİTAK “ Doğu Anadolu Bölgesindeki Bazı Çok Yıllık Bitki Türlerinin (Fritillariaspp ve Hesperisisatidea (Boiss.) D.A. German& Al-Shehbaz) Kültüre Alınması 106G022 ile Fritillaria L. Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması”)ve bir adet TAGEM projesi yürütülmüş ve bu projeler kapsamında ülkemizin Ters Lale genetik kaynakları bahçesi oluşturulmuştur. Bahçede bulunan Ters lale türleri Türkiye’nin birçok ilinin doğasından özel izinle toplanarak koleksiyon bahçesine getirilmiş ve kültüre alınmıştır. Türlerin birçoğu endemik olup koruma altına alınmışlardır. Bahçede muhafaza altına alınan türler üzerine, farklı disiplinlerce çalışmalar yürütülmekte hem de gelecek nesillerin kullanımına sunulmak üzere muhafaza edilmektedir" dedi..
Adeta güzelliğiyle dillere destan olan ters laleler yılda sadece 20 gün boyunca görülebiliyor. Doğal yetişme alanı geniş olsa da güzelliği nedeniyle en fazla zarar gören doğal türlerin başında gelen ters lalelerin korunması amacıyla bir taraftan projeler yürütülürken diğer taraftan da zarar verenlere hatırı sayılır oranda cezai müeyyideler uygulanıyor. Ters lalelere zarar verenlere uygulanacak idari para cezası miktarı ise 244 bin 315 lira....