Erzincan Belediyesi, şehrin zengin kültürel geçmişini ve el sanatlarını temsil eden Bakır Sürahi figürünü şimdi de E80 uluslararası çevre yolu üzerindeki Terzibaba-Çağlayan kavşağına taşıdı.
Bakır işçiliğinin temsilini sunan figür, şehrin simgelerinden biri olarak tarih ve kültürün buluştuğu noktalara estetik bir değer sağlamakta.
Peki Erzincan’ın figürü haline gelen bakırcılık nedir?
Erzincan'ın bakır işletmeciliği, sadece günümüzde değil, tarih boyunca da büyük bir üne kavuşmuştur. Urartu döneminde başlayan bu el sanatı, o dönemde üretilen bakır eserleriyle özellikle Atina pazarlarında aranan ve değer gören mal olarak büyük bir tanınırlık kazanmıştır.
Tepsi, kazan, kap ve ibrik gibi çeşitli araç-gereçler, mutfak eşyaları ve hamam takımları, ustaların ellerinde şekillendirilerek özellikle Paris, Viyana ve Philadelphia gibi uluslararası fuarlarda sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştür..
Bugün, Erzincan'da faaliyet gösteren 8-10 mağazada işleme bakır ve turistik bakır eşyalar satılmakta, özellikle Dörtyol Yer Altı Çarşısı'nda bu işkollarında çalışan 40-50 işçi, bakır işlemeciliğinin gelişimine katkı sağlamakta. Üretim, tam kapasiteyle yapılamasa da, halen turistik bakır ürünleri üreten 3 atölye faaliyet göstermektedir.
Haber: Seher Özbilir