Emlak ve otomotiv piya­sasına yeni düzenleme geliyor. 15 Eylül’de yü­rürlüğe girecek düzenleme ile ilan sitelerindeki hiçbir konut satış ilanı tüketiciyi aldatmaya yönelik olamayacak. Dünya Gazetesinin haberine göre; yine eylül ayının sonunda benzer uygula­ma otomotiv sektöründe baş­latılacak.

Konuyla ilgili açıkla­ma yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanla­rın hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut sata­cak kişi e-devlet üzerinden gay­rimenkulünü seçerek emlakçı­yı yetkilendirecek, yetkilendi­rilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecekler” dedi.

Yeni düzenlemeye göre, ko­nutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, emlakçıyı yetkilendi­recek. Emlakçı da almış oldu­ğu yetkiyle bu ilanı siteye gire­bilecek. Kişiler kendi konutu ya da birinci derece akrabala­ra ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendireme­yecek.

15 Eylül’de yürürlüğe gi­recek uygulama ilk etapta hib­rit uygulanacak. Yılbaşından sonra ise tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmak zorunda ka­lacak. Böylece sahte ilanların önüne geçilerek internet üze­rinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonuna izin verilmeyecek.

Ticaret Bakanı Bolat, “Bu kiraların da düşme­sine sebebiyet verecek. Çünkü kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyor ve internet sitelerinde spekülasyon yapılı­yordu. Biz bunun önüne geçe­rek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız” dedi. Otomotiv sektöründe de benzer düzenleme eylül ayı so­nunda devreye girecek.

“Fiyatlarda fahiş artışlar durmaya başladı”

Böylece fiyatların son 2-3 ay­da dengeye geldiğini söyleyen Bakan Bolat, şöyle devam etti:“Fahiş artışların yaşanmadı­ğı bir 2-3 ay yaşıyoruz. Ve de­zenflasyon süreci hazirandan itibaren ekonomide ve piyasa­larda etkisini gösteriyor. Dola­yısıyla dış ticarette bu tedbir­leri etkili bir şekilde uygulu­yoruz. Haklı, adil ticarete evet, zorunlu, yasal, haklı ithalata evet, ama bunun dışındaki yan­lış uygulamalara da biz ‘dur’ di­yoruz.

Ve birçok sektörde yer­li, milli üretimin arttığını, is­tihdamın arttığını görüyoruz. Zaten toplam istihdam raka­mındaki artış bunu gösteriyor. İstihdam rakamlarımız nere­deyse 33 milyona ulaştı. İşsiz­lik oranımız yüzde 8,4’e gerile­di.” Enflasyonu düşürme poli­tikalarının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını söyle­yen Bakan Bolat, “Gerek kre­di imkanlarının sıkılaşması, daralması ve özellikle de iç pa­zarda vatandaşımızın yüksek fiyatlara yönelik de bir tepki ortaya koyması karşısında tü­ketim kısmen azalmaya baş­ladı.

Dolayısıyla fiyat artırma eğilimi törpülenmiş oluyor” dedi. Enflasyon düştükçe ihra­cata yönelişin de artacağını di­le getiren Bakan, “İç pazardaki talep azalması satıcılarımızı, üreticilerimizi dış pazarlarda yeni ihracat fırsatları, imkan­ları kovalamaya sevk edecek. Bu etkileri önümüzdeki aylar­da göreceğiz” yorumunu yaptı.

Geçen yıl eylül ayında açık­lanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) yıldönümünün yaklaş­tığını hatırlatan Ticaret Baka­nı Bolat, şu değerlendirmele­ri yaptı: “OVP’de şu ana kadar bir güncelleme yapılmadı. 11 ay hedefe sadık kaldık.

İslam Memiş açıkladı: Bunu sakın cüzdanınıza koymayın! İslam Memiş açıkladı: Bunu sakın cüzdanınıza koymayın!

Geçen yıl dünya mal ihracatı yüzde 5 azaldı, dünya ticareti yüzde 1.2 azaldı, dünya hizmet ihra­catı yüzde 10 arttı. 2024’ün 7 ayı geride kaldı, dünya eko­nomisinde, dün­ya ticaretinde beklenen sıç­rama henüz görülmedi. Avrupa Bir­liği’nin hazır giyim itha­latı yüzde 13 azaldı. Genel it­halatındaki azalış da halen de­vam ediyor.

Buna rağmen bizim bugün temmuz ayı itibarıyla 261,5 milyar dolar ihracatı ya­kalamamız aslında aşağı doğru bir gelişme değil, hedefin yarı­dan fazlasını başarmış olmak anlamına geliyor. Şu anda bir aşağı doğru gidiş öngörmüyo­ruz.” Sonbahar aylarının her zaman ihracat için canlı bir dö­nem olduğunu kaydeden Bolat, o nedenle OVP’de yılsonu ihra­cat hedefi olan 267 milyar do­lar rakamında aşağı doğru bir güncelleme beklemediğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi - SK