1960 yılına kadar dokunan Kemaliye yöresine özgü Gazenne kumaşının iplikleri kökboyası ile boyanıyor, yüzde 100 pamuk ve kendine özgü çizgiler bulunuyor. Gazenne kumaşının yerel ürün olarak turizme kazandırılması suretiyle sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak ve kadınların istihdamı hedefleniyor.
Kumaş dokuyan Saadet Erdal, “Kumaşımız peştamal olarak dokuduğumuzda her türlü kullanabiliyorsunuz. El emeği olduğu için kıyamayıp masa üstünde değerlendirenler var. Kare masa örtüsü olarak yapıyoruz. Onları kare masa örtüsü yapıyorlar. Kumaş dokuyoruz, Gazenne kumaşı o da elbise dikiliyor, gömlek dikiliyor. Onun özelliği de yazın serin tutması, kışın sıcak tutması. Yüzde yüz pamuk ve çizgisi sadece Eğin’e has bir dokuma. Bu görmüş olduğunuz peştamal olacak. 2 metre kadar dokuyoruz, 1,80. Gazenne kumaşımız da dediğim gibi gömlek, elbiselik, her türlü kullanabileceğiniz bir kumaş” dedi.
Şerife Erdoğan ise, “Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerimizi öğrenip yaşatmak istiyoruz. Gazenne buraya ait bir kumaş deseni. İsmi Gazenne. Dokuması aynı, içi dışı pamuklu. Öğrenip dokuyoruz. Devam ediyoruz. Modeli eskiden her yerde kullanmışlar. Şimdi bulunmadığı için daha çok yöresel elbisede, gömlek, istediğin şekilde kullanabilirsin. Bizim buraya ait olduğu için elbise daha güzel oluyor” diye konuştu.
Gazenne kumaşı Kemaliyeli kadınların elinde yeniden hayat buldu
Yok olmak üzere olan yöresel Gazenne kumaşı, Kemaliyeli kadınların elinde yeniden hayat buluyor.
Editör: Seher Özbilir
Yorumlar
Trend Haberler
Erzincanlı milli sporcunun manda çiftliği
Erzincan’ın yanı başında film gibi dolandırıcılık
Erzincan’da 25 Yıllık Kestaneci Ekrem Öztürk isyan etti
Erzincan’ın heyecanla beklediği yatırımda çalışmalar sürüyor...
Erzincan pazarlarında eski gelenekler geri mi dönüyor?
Erzincan’da hazineye ait 12 adet araç satılacak
Erzincan’ın yeşil cenneti pek güzel oldu…
Erzincan'daki büyük yatırımda inceleme...
Erzincan’da çekirdek üreticileri dertli
Erzincan’da askeri personel odasında ölü bulundu