Uzun bir süredir genel af beklentisi içinde olan mahkumlar ve aileleri için Adalet Bakanlığı'ndan flaş bir açıklama geldi.
Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak duyurulan genel af, mahkumlara umut ışığı olacak gibi görünüyor. Ancak af kimleri kapsayacak ve ne tür suçları içerecek? İşte detaylar...
DAHA ÖNCE KISMI AF OLDU
14 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi.
Düzenlemeyle 31 Temmuz'a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkanı getirildi. Bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor. Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmek için ise bazı şartlar yer aldı.
İLK UMUT
Ünlü hukukçu Ersan Şen ve eski adalaet bakanı Müslüm Doğan'ın televizyon kanallarında yaptıkları '' Türkiye'nin 100'cü yılı olmasından dolayı genel af çıkmasını bekleniyor'' açıklamaları 15 Temmuzda çıkan kısmı aftan yararlanamayan binlerce hükümlü ve ailesini umutlandırmıştı.
Çeşitli internet haber sitelerinde çıkan '29 kim Cumhuriyet Bayramında genel af çıkacak'' haberlerinin gerçeği yansıtmaması üzerine umutsuzluğa kapılan yüz binlerce mahkum ve ailesinin yüreklerine su serpen bilgi yine Adalet Bakanlığı kaynaklarınca geldi.
GENEL AFFA KARŞILAR, ANCAK!
Ülkeyi 20 yıldır yöneten AK Parti hükümetinin çeşitli dönemlerde ceza indirimi ve ya kısmı af şeklinde uyguladığı biliniyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman yaptığı ''Genel Affa Karşıyız'' açıklamaları güncelliğini korurken, değişen hükümet politikaları ve konjonktür hükümetin genel affa bakış açısını değiştirmiş gibi gözüküyor.
MHP'DEN BÜYÜK BASKI VAR
Mahkum sayısının Cumhuriyet tarihinin en üst seviyelerine çıkması, ülke genelinde yaşanan ekonomik dar boğaz ve mahkum yakınlarının MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli'ye sürekli olarak 'Genel Af' konusundaki talepleri MHP'nin de harekete geçmesine sebep oldu. MHP lideri Bahçeli'nin konu ile ilgili partinin hukukçu vekillerini harekete geçirdiği biliniyor.
Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; ''6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük Maraş depremi, ardından yapılan genel seçim, adli ve idari tatil nedeniyle mecliste düzenli bir çalışma ortamı oluşmamış, hükümetin 29 Ekim'da ilan edeceği genel af ile ilgili çalışmalar tamamlanamadı.
Şimdi de İsrail Filistin savaşı gündemi meşul etmekte. Genel Af gibi toplumu ilgilendiren önemli bir kanun teklifinin de çok gizli tutulması gerektiği için hükümet kaynakları bu konuda açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak, Cumhuriyetin 100. yılında yıl bitmeden böyle bir kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'na geleceği, ya genel ya da genişletilmiş kısmı aftan herkesin yararlanabilmesi için çalışıldığı ifade ediliyor.