Erzincan'da  hava sıcaklıkları artmaya başladı. Türkiye’de de kendini iyice hissettirmeye başlayan yükselen sıcaklıklar, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve açık havada çalışanlar, sıcak havaların etkilerinden ciddi şekilde etkilenebiliyor. Peki, bu sıcaklardan nasıl korunabiliriz? İşte sıcak havalardan korunmanın altı farklı yolu

Sıcak havalar, özellikle hassas gruplar için ciddi sağlık riskleri taşıyabiliyor. Ancak, doğru önlemler alındığında, sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunmak da mümkün.

Sıcak havalar bebeklerde, yaşlılarda, gençlerde ve orta yaşlı yetişkinlerde farklı reaksiyonlar gösteriyor. Bebeklerin cildi güneş yanığına daha yatkınken, yaşlılardaysa kronik hastalıklar ya da ilaçlar, sıcak havanın etkilerini artırabiyor. Bu durumlarsa yorgunluğu, dehidrasyon ve ısı çarpması riskini artırıyor. Genç ve orta yaşlı yetişkinlerse sıcak havalara daha dayanıklı. Ancak, güneşe uzun süre maruz kalmak ve fiziksel aktiviteler sırasında dikkatli olmamak su kaybı ve ısı stresi yaşatabiliyor.

Peki sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunmak için neler yapmalıyız? İşte sıcaktan korunmanın altı yolu:

Sıcakhava1

1.Bol bol su tüketilmeli

Vücudun nem dengesini korumak için bol miktarda su içmek çok önemlidir. Alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınmak gerekir, çünkü bu içecekler dehidrasyona neden olabilir.

Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklarda, susamamış bile olsak, günde en az 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Şekerli içeceklerden, alkol ve aşırı kafeinden kaçının, çünkü bunlar su kaybına neden olabilir. Her zaman yanınızda bir su şişesi bulundurun ve susamamış olsanız bile içmeye devam edin.

2. Uygun giysiler tercih edilmeli

Hafif, gevşek ve açık renkli giysiler giymek vücudun daha iyi nefes almasını sağlar ve güneş ışınlarını yansıtarak serin kalmayı kolaylaştırır. Şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlar da güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gereklidir.

3. Güneş koruyucu kullanılmalı

Yüksek koruma faktörlü (SPF 30 ve üzeri) güneş kremleri, dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce uygulanmalı ve belirli aralıklarla yenilenmelidir. Özellikle suya girip çıktıktan sonra güneş kremi yeniden sürülmelidir.

4. Güneşten kaçınılmalı

Güneşin en güçlü olduğu saatlerde (10:00-16:00) dışarıda olmaktan kaçınmak güneşten korunmamızı sağlar. Bu saatler arasında gölgede kalmaya özen gösterilmeli veya kapalı mekanlarda zaman geçirilmelidir.

Sıcakhava

Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (19 Eylül) Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (19 Eylül)

5. Serin ortamlarda bulunulmalı

Mümkünse klimalı ortamlarda zaman geçirmek, sıcak çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Gündüzleri perdeleri veya panjurları kapatmak, yaşam alanına giren sıcaklık miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Sağlık Bakanlığı da sıcak havalarda iç mekanlarda serin kalmak için evlerde perde kullanımını ve uygun saatlerde havalandırma yapmayı önermektedir. Ayrıca, fan veya klima kullanarak serin bir ortam sağlanabilir. Eğer bir klimanız yoksa, kütüphane, alışveriş merkezi veya toplum merkezi gibi klima kullanılan halka açık yerlerde vakit geçirmeye çalışın.

6. Dikkatli egzersiz yapılmalı

Egzersiz yaparken sıcaklığın etkilerini azaltmak için sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde egzersiz yapılmalıdır. Hafif tempolu aktiviteler tercih edilmeli ve sık sık su içilmelidir.

Editör: Haber Merkezi - FC