Uzaktan hasta muayene sistemi ilk olarak pandemi döneminde karantinadaki hastalar için uygulandı. Sağlık Bakanlığı 2022 yılında konuyla ilgili yönetmelik yayımladı. Bakanlıktan izin alan ve teknik altyapıya sahip hastanelerin uzaktan sesli ve görüntülü hasta muayene yapabilmesinin önü açıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.

Tebliğ 22 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yani yarın yürürlüğe girecek. Uzaktan muayene masrafları artık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Doktorlar gerekli gördüğü takdirde rapor ve reçete yazabilecek.

SGK şimdilik sadece Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastanelerden verilen uzaktan muayene bedellerini karşılayacak. Devlete ait veya vakıf üniversiteleri ile alt yapılarını tamamlayarak uzaktan muayene hizmeti vermekte olan özel hastaneler kapsam dışında bırakıldı.

Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci basamak hastaneler eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri, entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleridir. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alıyor.

Uzaktan Muayene nasıl olacak?

Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınacak. Randevu alınan hastane için uzaktan muayene günde bir adetle sınırlandırıldı. SGK, aynı hastanede aynı hasta için günde sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

SGK, hastanın aynı hastaneye (acil servise başvurular hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak.

Uzaktan Muayene ilaç ve gerekli raporlarda yazılabilecek

Uzaktan muayeneyi uzman doktorlar gerçekleştirecek. SGK, hastanın aynı hastaneye (acil servise başvurular hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak.

Doktorlar, muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden alınabilecek. Doktor, hasta için e-rapor da düzenleyebilecek. 

Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı

Uzaktan muayene öncesi hastanın boy, kilo, bel çevresi, açlık kan şekeri, tansiyon ölçümlerine ait sonuçları hazırlaması gerekecek.

Editör: Haber Merkezi - SK