Hayvancılık destekleri içinde yer alan atık desteğinden yararlanmak için gereken koşullar belli oldu. Uygulama esaslarına göre, bu şartları yerine getiren yetiştiriciler atık desteğinden yararlanabilecekler.

Atık desteği verilebilmesinin şartları şöyle:

-Bakanlıkça belirlenen ve resmî veteriner hekim veya sorumluluğundaki yardımcı sağlık personeli ile Bakanlıkça yetki verilen veteriner hekim tarafından, yapılan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine atık desteği ödemesi yapılır.

-Atık desteği ödenebilmesi için atık yapan hayvanların, aşı uygulanan işletmede kayıtlı olması, aşılamanın üzerinden yetmiş iki saat geçmemiş olması, aşının VETBİS’e kaydedilmiş olması, atığın resmî veteriner hekim tarafından görülmesi ve atık tarihinin yılı içerisinde sisteme kaydedilmesi gerekir.

Bakanlıkça belirlenen aşı uygulamaları sonrasında atık oluştuğunda resmî veteriner hekim tarafından atık görülür ve sadece atık oluştuğuna dair tespit tutanağı tanzim edilir. Tespit tutanağına, atığın gerçekleştiği işletme numarası, hayvanın küpe numarası, hayvanın kaç aylık gebe olduğu, aşı ile ilgili bilgiler, aşılama tarihi ve aşılamadan ne kadar zaman sonra atık oluştuğu yazılmak zorundadır.

Yapay zeka 2025 asgari ücret tahminini yaptı... Yapay zeka 2025 asgari ücret tahminini yaptı...

-Bakanlıkça belirlenen aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklardan numune alınır. Alınan numune, bruselloz yönünden incelenmek üzere bölge Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne gönderilir. Bakteriyolojik olarak bruselloz tespit edildiğinde atık yapan hayvan için hayvan hastalığı tazminatı ile ilgili işlemler uygulanır. Bruselloz tespit edilmez ise atık hayvan için destekleme ödemesi yapılır.

Destekleme icmallerinin düzenlenmesine ilişkin esaslar işe şunlar..

a) İl/ilçe müdürlüğünde görevli resmî veteriner hekimler tarafından VETBİS’e veri girişi yapılır ve onaylanır.

b) İlçe müdürlüğü, VETBİS’ten onaylanan veriler üzerinden ilçe icmallerini tanzim eder, onaylar ve e-belge üzerinden il müdürlüğüne gönderir.

c) İl müdürlüğü, ilçelerden gelen icmallerin kontrolünü yaparak VETBİS’ten il icmallerini tanzim eder, onaylar ve e-belge üzerinden HAYGEM’e gönderir.

ç) HAYGEM, gelen icmal listeleri ile VETBİS’ten alınan icmal listelerinin uyumunu kontrol eder.

d) Destekleme icmallerinin hazırlanması, gönderilmesi ve ödeme ile ilgili çalışma takvimi HAYGEM tarafından belirlenir.

2024 YILI ATIK DESTEĞİ NE KADAR?

Atık desteği kapsamında Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine, büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 5 bin lira, küçükbaş hayvan atıkları için 1000 lira destek sağlanacak. 

Editör: Haber Merkezi - SK