Torontolu dermatolog Sandy Skotnicki, her gün duş almanın sanıldığı kadar doğru bir alışkanlık olmadığını söyleyerek bazı uyarılarda bulundu.
Birçok kişi için duş alma sıklığı değişken olabilir. Ancak gün içerisinde birden fazla kez duş almak uzmanlar tarafından önerilmiyor. Uzmanlar, ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtiyor.
Sık duş alan kişilere bol su tüketimi önerilir. Bunun nedeni ise aşırı duş aldığınızda cilt kuruluğu veya farklı cilt problemleriyle karşılaşma olasılığının artmasıdır.
Düzensiz veya üst üste duş almak her ne kadar cildin temizlendiğini düşündürse de yarardan çok zarar verebilir.
Duş sırasında kullanılan ürünler bir süre sonra cildi aşındırarak farklı bakterilerin oluşmasına neden olabilir.
Duş alırken sıcak su oranına da dikkat edilmesi gerekiyor. Su dengesinin her zaman aşırılıklardan uzak tutmanız en sağlıklısı olacaktır.
Bunun için ılık suda yıkanabilirsiniz. Vücut hijyenini sağlamak için yıkanmak ne kadar önemli olsa da dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.
Yapılan bir araştırmanın sonuçlarından yola çıkan Dermatolog Sandy Skotnicki, yıkama esnasında vücudun 3 bölgesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Her gün duş almak ciltte oluşan yararlı bakterilerin de vücuttan atılmasına neden olur. Bu da farklı problemleri doğurabilir.
Uzmanlar, her gün duş almanın saçlara olan zararının da altını çiziyor. Aşırı şampuan kullanımı, saçların kurumasına, kepek oluşumlarına ve saç rengi problemlerine yol açabileceğini aktardı.
Dermatologlara göre mutlaka yıkanması ve gözden kaçırılmaması gereken ilk bölge kesinlikle koltuk altı. Vücut hijyenini tam olarak sağlamak isteyen kişilerin koltuk altı temizliğine fazlasıyla önem vermesi gerekiyor.
Dermatolog Sandy Skotnicki, çeşitli cilt problemlerini gidermek için her gün duş almak yerine özellikle koltuk altı temizliğinin pek çok problemi giderebileceğini vurguluyor.
Öncelik verilmesi gereken üçüncü ve son bölge ise ayaklar. Genellikle duş alırken sürekli suya maruz kaldığı için kişiler tarafından öncelik olmaz. Ancak ayak temizliğinin detaylı bir şekilde yapılması şart.
Uzmanlar, ayak bölgesinde oluşan bakterilerin vücudun diğer bölgelerine göre daha fazla olabileceğini belirtiyor.
Çıplak basılan zeminlerden ayaklara geçen kir veya çoraplardan ayaklara ulaşan bakteriler temizlenmediğinde üremeye başlar.
Ayrıca uzun süre çorap ve ayakkabı kullanımı da bu sorunları artırabilir. O nedenle banyo yaparken ayak bölgesini aksatmamanız öneriliyor.
Banyo yapmak ve vücut hijyenini tam sağlamak elbette ki vücut hijyeni açısından aksatılmaması gereken bir eylem ancak kimyasal kozmetik ürünleri sürekli vücuda uygulamak yerine uzmanların belirttiği bölgelerin temizliğine özen göstermek çok daha sağlıklı bir davranış olacaktır.