Hollanda'nın Sluis Belediyesine bağlı Turkeye köyü, ismi ve kültürel bağlarıyla ilgi çekici bir geçmişe sahip. 1796'dan 1970'e kadar Waterlandkerkje Belediyesine bağlı olan köy, 1970'te Oostburg Belediyesine bağlandıktan sonra, Oostburg'un da birleşmesiyle Sluis Belediyesine dahil oldu.

Bugün, köydeki "Turkeijeweg" (Türkiye Yolu) ve otobüs duraklarındaki "Turkije" tabelaları, köyün Türk kültürüyle olan bağını simgeliyor. Köyün girişinde ise Hollanda ve Türk bayraklarının yer aldığı bir levha, ziyaretçilere Türkiye'nin köydeki izlerini hatırlatıyor.

Efsane isimden Efsane Cuma uyarısı... Efsane isimden Efsane Cuma uyarısı...

Türkiye Köyü 1

1989 yılında, ünlü Türk rock sanatçısı Barış Manço, hiçbir Türk'ün yaşamadığı Turkeye köyünü ziyaret etti. Manço'nun köyde Monique Sturm ve eşinin evinde gerçekleştirdiği sohbet, "7'den 77'ye" programında yayımlandı. Monique Sturm, Türkiye'den getirdiği eşyalarla süslediği evinde, köyün tarihçesini de ziyaretçilere aktarıyor. Evin kapısında "Türkiyeli Elçilik No:16" tabelası dikkat çekerken, evin duvarları ve bahçesi Türkiye'den gelen objelerle dolu.

Sturm, Türkiye'den getirdiği lambalar, kilimler, sazlar ve Türk bayraklı süs eşyalarıyla evini bezemekten büyük keyif aldığını ifade ediyor.

Köy sakinlerinden Iske Geertman, Turkeye isminin Hollandalılar tarafından ilginç bulunduğunu ve köydeki evlerin sayısının 22 olduğunu belirtiyor. Geertman, köy nüfusunun zamanla arttığını ve özellikle çocuk sayısının önceki yıllara göre önemli ölçüde yükseldiğini söylüyor. Geertman, köyde kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının artmasının, köyün yaşantısını da olumlu yönde etkilediğini dile getiriyor.

Türkiye Köyü 2

Turkeye köyünün ismiyle ilgili çeşitli rivayetler mevcut. Bir rivayete göre, köyün ismini 400 yıl önce Hollanda'nın kurucusu Willem van Oranje'nin oğlu Prens Maurits van Oranje verdi. Bu rivayete göre, Hollanda'nın İspanya'dan bağımsızlığını kazandığı Seksen Yıl Savaşları sırasında, Osmanlı donanmasının yardımına gelen Türklerin kıyafetleri ve Osmanlı flamaları, İspanyolların geri çekilmesine neden olmuş ve köye bu isim verilmiş.

Diğer bir rivayete göre, Osmanlı'nın Hollanda'ya destek vermesi nedeniyle duyulan minnet sonucunda köy "Turkeye" olarak adlandırıldı. Ayrıca, bölgenin coğrafi benzerliği ve Osmanlı'ya duyulan minnet gibi nedenlerle köyün ismi bu şekilde verildiği belirtiliyor.

Türkiye Köyü

Turkeye köyü, Hollanda ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 17. yüzyıldan itibaren gelişen ilişkilerin bir yansıması olarak kabul ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1612 yılında Hollanda Cumhuriyeti'ni devlet olarak tanımasıyla başlayan ilişkiler, 400 yılı aşarak günümüze kadar devam ediyor.

Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkiler, 1924'te imzalanan Dostluk Anlaşması ve 1964'te imzalanan İşgücü Anlaşması ile güçlendi. Bu yıl, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400'üncü ve İşgücü Anlaşması'nın 60'ıncı yıl dönümü kutlanıyor.

Türkiye Köyü 4

Editör: Haber Merkezi - SK