KUDAKA Erzincan’da bisiklet turizminin mevcut potansiyelinin ortaya konması ve geliştirilmesi için "İki Teker Erzincan: Erzincan İli’nde Bisiklet Turizmi” isimli geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda bisiklet; insanların yürüyüş, koşu ve yüzme ile hareketine vesile olan uzuvlar müstesnâ tutulduğunda, yeryüzünün en sürdürülebilir, en etkin, en temiz, en sakin ve en ucuz ulaşım aracı olduğu; Bisikletli turizmin ise turizm sektörü bağlamında, konusu olduğu coğrafyalarda yerel turizm paydaşlarına en çok doğrudan gelir katkısı sağlayan, insana ve mekâna en çok temas eden, çevreyle barışık ve kültürel değerlerle son derece uyumlu bir turizm türü olduğu belirtildi.
KUDAKA, raporun hazırlanması için; Dünya’da ve Türkiye’de bisiklet dostu şehirler ve bisiklet turizmi konulu çalışmalara ilişkin literatür taraması yaparak bu çerçevede 21 eser inceledi. Söz konusu çalışmaların içeriğinde yer alan ve Erzincan ili için yapılacak çalışmalara katkı sunması muhtemel olan bilgiler/veriler, ana metin taslağına aktarılmak üzere not alındı. Literatür taraması ve ön taslak metin çalışmalarını müteâkiben, “Akıllı Şehirler Portalı” aracılığıyla yapılan tespitlere istinâden Türkiye’de bisiklet turizmi anlamında öne çıkan iki şehir olan Konya ve Sakarya illeri ziyaret edildi. Bu ziyaretler kapsamında; Kamu kurum/kuruluşları, mahalli idareler ve sivil toplum örgütlerini temsilen 13 farklı paydaşla bisiklet dostu şehirler ve bisiklet turizmi odaklı görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye’de hâlihazırda 51 adet olan bisiklet dostu konaklama tesisleri içinde yer alan otellerde konaklandı ve bu çerçevede ilgili tesislerin yöneticileri ile görüşülerek bisiklet dostu işletmelerin akreditasyon süreçleri, bisikletli turistlere sunduğu hizmetler ve sürdürülebilirlik bağlamındaki çalışmaları hususunda ayrıntılı istişârede bulunuldu. Her iki ilde öne çıkan bisiklet paylaşım sistemleri (TUBİS, SAKBİS, TRIPY ve AAR Bike) hem mobil süreçler hem de fiziksel kullanım olarak test edildi ve bu çerçevede ilgili uygulamaların olumlu-olumsuz yönleri doğrudan deneyimlendi. Her iki ilde toplam 17 iyi uygulama örneği (ayçiçeği bisiklet vadisi, bisiklet tramvayı, bisiklet yolları, bisiklet tamir istasyonları, bisiklet evi, bisiklet parkları, bisiklet paylaşım istasyonları, bisiklet taşıma aparatlı otobüsler, bisiklet köprüleri, bisiklet rotaları, farklı zorluk derecelerindeki parkurlar, bisiklet dostu kafe vb.) yerinde görülmüş ve bu çerçevede gerekli notlar alınarak fotoğraflar çekildi.
KUDAKA bisiklet turizmi için dünya ve Türkiye’deki örneklerin kapsamlı incelemesinin yapılmasının ardından Erzincan Özelinde değerlendirmelerde bulundu. KUDAKA tarafından hazırlanan rapora göre; Erzincan ili için bisiklet turizmi özelinde tespit edilen sorun alanları şöyle sıralandı:
- İlin bisikletli ulaşıma ilişkin somut bir strateji/politika belgesi bulunmamaktadır.
- İlde turizm sektörüne ilişkin bir master planı bulunmamaktadır.
- İlde bir bisiklet kültürü olmakla birlikte bisikletli turizme ilişkin farkındalık yeterli düzeyde değildir.
- İldeki bisiklet yolları altyapısı istenen seviyede değildir.
- İlde güvenli bisiklet kullanımına izin verecek düzeyde bir akıllı trafik altyapısı (ışıklar, kavşaklar, işaretler vb.) bulunmamaktadır.
- İlde bisiklet dostu işletme ve bisiklet dostu konaklama tesisi bulunmamaktadır.
- İlde özellikle şehir içi kullanım bağlamında bisiklet sürüş rotaları hazırlanmış değildir.
- İlde turizm sektörü paydaşlarının bisiklet turizmine yönelik yatırımları istenen düzeyde değildir.
- İlde bisiklet turizmi alanında faaliyet göstermek üzere bir araya gelmiş herhangi bir sivil toplum kuruluşu bulunmamaktadır
- İlde bisiklet turizmine yönelik kamu yatırımları ve harcamaları istenen düzeyde değildir.
- İlde bisiklet turizmi temalı organizasyonlar yeterli düzeyde gerçekleşmemektedir.
- İldeki bisiklet turizmi potansiyelinin ulusal/uluslararası düzeydeki tanıtımı yetersiz kalmaktadır.
- İlde bisiklet turizmi diğer turizm türlerinin gölgesinde kalmakta, söz konusu turizm türünü diğer turizm türleri ile entegre edecek çalışmalar yapılmamaktadır.