İliç'te ki toprak kaymasının ardından 13 gün geçti. 13 günlük süre içerisinde madende neler yapıldı? Riks ne durumda? siyanür de sızma var mı?

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat günü meydana gelen Toprak kayması sonucunda toprak altında 9 işçi kalmış ve ardından tüm ekipler olay yerine sevk edilmişti.

Toprak kaymasının ardından 13 gün geçti. Kaybolan işçilerin aileleri, yakınları ve mesai arkadaşları umutla bekleyişlerini sürdürüyor.

13 GÜNÜN SONUNDA SON DURUM NEDİR? ÇALIŞMALAR NE DURUMDADIR? NELER YAPILDI…

13 gün önce İliç’te meydana gelen toprak kaymasında 9 işçi toprak altında kaldı. 9 işçinin arama kurtarma çalışması devam ediyor. Maden alanı içerisinde riskli bölge denilen yerde arama kurtarma çalışmaları son buldu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: "Yeni heyelan riskini ortadan kaldırmak, aramaların güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz faaliyetler hızlanarak devam ediyor." ifadesini kullandı.

Arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı alan 400 bin kamyonluk bir toprak kütlesi diğer bir ifade ile 9 futbol sahası büyüklüğü olarak söyleniliyor.

TUTUKLU VE GÖZALTI

Yaşana olayın ardından başlatılan adli süreç kapsamında kadar Cumhuriyet başsavcılığının yaptığı açıklamada şuan  an kadar gözaltına alınan Kanadalı J.R.G'nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K'nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Kanadalı yöneticisinde yer aldığı 6 kişi tutulandı 2 si ise adli kontrol şartı ile hakimliğe sevk edildi.

ÇEVRE KONTROLLERİ

Siyanürlü toprağın  suya zararının olup olmadığı yönünde yapılan çalışmalar kapsamında Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bölgeye mobil su ve atıksuizleme laboratuarı sevk edildiğini ifade etti.

Her gün 9 ayrı yerden alınan örnekler 3 farklı laboratuarda incelendiği ve bu inceleme sonucunda herhangi bir karışım olmadığını ifade etti.

Erzincan 15 arı sütü üreticisini Ordu’ya gönderdi Erzincan 15 arı sütü üreticisini Ordu’ya gönderdi

AKADEMİSYENLER SAHADA

Maden alanında akademisyenler incelemelerini başlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral: “800 metre uzunluğunda 30 metre derinliğinde 50 metre genişliğinde bir alan kaymış vaziyette. Hem Sabırlı Deresi’ne hem de arka tarafta daha önce üretim yapılmış ancak terk edilmiş olan maden sahasına da kaymış vaziyette.” Denildi.

Editör: Haber Merkezi - A