Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde nedeni saptayabilmek için doktorlar tarafından çeşitli sorular sorulur. Kabızlığın süresi, bağırsak hareketlerinde oluşan değişiklik, ilaç kullanım öyküsü veya herhangi bir ek hastalığın olup olmadığı önemlidir. Hastaların aklındaki kabızlık tanımı, tıbbi olarak kabızlık tanımından farklı olabileceği için dışkılama sıklığının ve özelliklerinin değerlendirilmesi, tanı konulmasında ve etiyolojinin saptanmasında yardımcı olur. Kabızlığa ek olarak bazı kişilerde dışkı sıkışmasına bağlı olarak kabızlık sonrası sıvı dışkılama yani taşma ishali oluşabilir. Dışkıda kan görülmesi, 4.5 kilodan fazla kilo kaybı, ailede kolon kanseri ya da inflamatuvar bağırsak hastalığı öyküsü olması, kansızlık ya da akut başlangıçlı kabızlık gibi durumlarda kabızlığın nedeni ciddi bir durum olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Panik Atağın belirtileri nelerdir? Panik Atağın belirtileri nelerdir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir ve Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlığın düzeltilebilmesi için eğer kalsiyum kanal blokörü, beta blokör, opiyat, diüretik, antidepresan, antiepileptik, kalsiyum takviyesi, antikolinerjik, antispazmodik özellikteki kabızlığa neden olabilecek ilaçların yeniden değerlendirilmesi gereklidir. Mümkünse bu ilaçlar kabızlığa yol açmayacak alternatifler ile değiştirilebilir ya da durdurulabilir. Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.

Kabızlıkta Probiyotik Kullanımı Etkili midir?

Kabızlığın tekrarlamasının önüne geçmek için ise birçok kişide kırmızı et, kızarmış ya da yağlı yiyecekler, süt ve peynir tüketimini azaltmak faydalı olabilir. Bunların dışında fiziksel aktivite ve egzersizlerin artırılması da kabızlıkta etkili bir yöntemdir. İlaç tedavisinde kullanılan laktülozlar dışkı sıklığını artırır ve dışkı kıvamında düzelmeyi sağlar. Bunların dışında kabızlığın oluşma nedenine göre çeşitli kabızlık giderici ilaçlarla tedavi mümkündür. Bunların dışında fonksiyonel kabızlığı olan yetişkinlerde dışkı sıklığında artışa sebep olması nedeniyle bazı probiyotikler tedavide etkilidir. Ciddi kabızlık ve tıbbi tedaviye yanıt alınamayan kabızlık durumlarında ise ameliyat gerekebilir.

Sık Su Tüketimi Kabızlığa İyi Gelir mi?

Su, sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Bağırsakların içinde yenilen yiyeceklerin hareketine yardımcı olurken bağırsakların daha esnek olmasını da sağlar. Günlük sıvı alımı yetersiz olan kişilerde sıvı alımının artırılması, dışkının yumuşak olmasına ve bağırsaklardan kolayca geçmesine yardımcı olur. Sağlık sorunu bulunmayan bir insanın günde 8 bardak su içmesi genellikle yeterlidir. Ancak bazı sağlık sorunlarında sıvı alımı kısıtlanırken bazı kişilerde 8 bardak su yeterli olmayabilir. Bu nedenle sağlık sorunu bulunan kişilerin su tüketimi ile ilgili doktorlara danışmaları gereklidir.

Kabızlıkta Faydalı Besinler Nelerdir?

Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır. Lif oranı yüksek olan bu besinler bir yandan kabızlığı tedavi ederken diğer yandan da kabızlığın yeniden oluşmasını önler.

Kabızlıkta Hangi Besinlerden Uzak Durulmalıdır?

Aşırı alkol tüketimi, gluten içeren gıdalar, işlenmiş tahıllar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya hazır yiyecekler ile fast food ürünleri kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bu gıdalardan uzak durmaları gereklidir.

Editör: Haber Merkezi - SK