Günlük hayatı olumsuz etkileyen ve zaman zaman sancı krizlerine neden olan kabızlık, yetişkinlerin neredeyse %70'inde kronik hale gelmeye başladı. Uzmanların da dikkatini çeken bu rahatsızlığın sebebi tükettiğiniz gıdalar olabilir. 

Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu denilen “irritabl bağırsak sendromu” (İBS), bağırsakların çok hızı ya da çok yavaş çalışmasına yol açabiliyor. Belirtileri ve etkileriyle yaşam kalitesini oldukça düşüren bu rahatsızlık beslenme alışkanlıkları, az sıvı alımı, bazı hastalıklar ve ilaçlar kabızlığa neden olan faktörler arasındadır. Kabızlık sırasında yulaf ve keten tohumu iyi çözünebilir lif kaynaklarıdır ve kabızlık sorununun yaşanmasını önemli oranda azaltır. Ayrıca şişkinlik ve gaz şikayetlerinin giderilmesine de yardımcı olur. Günde en az 8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Genel olarak dışkılama sonrasında rahatlama yaşanıyorsa, bağırsak hareketinin tamamlanmadığını düşünüyorsanız bunlar irritabl bağırsak sendromuna işaret edebilir.

Belirtileri şu şekilde açıklanabilir:

1-Dışkıda mukus

2-Eksik tahliye hissi

3-İrritabl bağırsak sendromu yaşayan kişiler bağırsak hareketleri dışında şu semptomları da gösterebilir:

4-Uyku problemleri

5-Migren baş ağrısı

6-Yorgun hissetmek

7-Göğüste ağrı

8-Fibromiyalji

Dikkat! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin kapsamı genişletildi Dikkat! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin kapsamı genişletildi

9-Kronik pelvik ağrı

10-Anksiyete ve depresyon

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRACAK MÜKEMMEL ÖNERİLER:

MADEN SUYU TÜKETİN: Bazı araştırmalar maden suyu veya maden suyunun kabızlığı gidermede sudan daha etkili olduğunu bulmuştur. Karbonatlı şekerli gazlı içeceklerin içilmesi, eklenen şeker ve yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki genel olumsuz etkilerine ek olarak kabızlığı daha da kötüleştirebilir.

BİR FİNCAN KAHVE İÇİN: Kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerin bağırsaklarınızın yanı sıra sinir sisteminiz üzerinde de uyarıcı etkisi vardır ve bu da kabızlık durumunda rahatlama sağlayabilir. Medical News Today'e göre kafeinli kahve, bağırsakları içme suyundan %60, kafeinsiz kahveden ise %23 daha fazla uyarabilir.

SİNAMEKİ ÇAYINI DENEYİN: Sinameki - sinameki bitkisinin meyvesi veya yaprağı - kabızlığı tedavi etmek ve kolonoskopi gibi prosedürlerden önce bağırsağı temizlemek için kullanılan reçetesiz satılan bir müshildir.

KURU ERİK TÜKETİN: Tüm meyvelerde bir miktar lif bulunur ve kabızlığa yardımcı olabilir, ancak kuru erik ve eriklerde daha fazla lif bulunur. Günde yedi orta boy kuru erik kabızlık sorunu çözmenize yardımcı olabilir.

Editör: Naile Yıldırım