Kanser tedavi sürecinde yaşanan koku tat almadan, kusma bulantıya, ishalden kabızlığa ve sindirim sistemiyle ilgili sorunlara 6 çözüm önerisi bulunuyor.

Kanser hastalarının tedavileri sürecinde; koku tat almadan, kusma bulantıya, ishalden kabızlığa ve sindirim sistemiyle ilgili sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Gültekin, kanser tedavisinde olan hastalara 6 reçete önerdi.

Sorunun çözümü için 6 reçete öneren Gültekin “Hastalar bu problemleri yaşarken bazı yiyecekleri tüketerek , sakıncalı olanlardansa  uzak durarak bu şikayetler ile başa çıkabileceklerdir” dedi.

Gültekin, “Kanser hastalarının kullandığı ilaçlar ve tedavisiyle ya da tedavi süresine bağlı olarak yemek düzenlerinde olumsuz değişiklikler yaşanıyor.  Hastanın iştahının bu süreçte olumsuz etkilenebileceğini, bu durumun  kilo kaybına yol açabileceğini ifade eden Gültekin, “Hastanın günlük ihtiyacı olan; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri almasının sağlanması oldukça önemlidir. Hasta yeterli enerjiyi alması gerekiyor. Tedavi sürecinde ortaya çıkabilecek sindirim sistemi problemleri  bu ihtiyacın karşılanmasına engel olacaktır. Ağız, boğaz ağrısı, koku ile tat değişikliği, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Ağızda acıma, diş etlerinde hassasiyet ,boğaz ağrısı çoğu zaman kemoterapiden yahut radyoterapiden alınmasının sonucudur. Karşılaşılan bu durumda; tuzlu, asitli, sert ya da  kuru besinleri çiğnemek ve yutmak zor olabiliyor. Bu sebeple yumuşak fakat besleyici besinler seçilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

"BULANTI OLDUĞUNDA; AZAR , SIKLIKLA VE YAVAŞ YEMEYE GAYRET EDİN"

Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, "Ağız yahut boğaz ağrısı yaşadığınızda ; sebze püresi ,yoğurt, muz, patates püresi, ezme çorbalar, çok pişmiş et,olgun taze meyveler, pişmiş yumurta, elma püresi, yumuşak peynir, makarna, sütlaç, muhallebi  gibi yiyecekler tüketin. Tedavi sırasında tat veya koku algılama duyusu değişebilir; yiyeceklerin, özellikle et ya da yüksek proteinli diğer besinler acı veya metalik bir tat vermeye başlıyor. Bu değişikliklerin sebebi kemoterapi ile radyasyon tedavisi olabileceği gibi, hastalığın kendisinden de kaynaklanıyor.  Genellikle tedavi tamamlandıktan sonra bu değişiklikler normale dönüyor. Tat ve koku değişikliği sorunları yaşıyorsanız; alışverişinizi kendiniz yaparak, gözünüze hoş görünen ayrıca güzel kokan yiyecekleri seçmek gerekiyor. Beslenmede protein oldukça önemlidir. Dana eti kokuyorsa; tavuk, balık, kuzu eti gibi diğer et türlerini veya alternatif olarak yumurtayı deneyin. Etleri meyve suları veya hoşunuza giden soslara yatırarak lezzeti artırılabilir. Fesleğen, biberiye, defneyaprağı vb. gibi aromalı baharatlar ya da otlar kullanılabilir.  Kötü kokarsa yemekleri dışarıda pişirin. Yemek pişirirken mutfağı havalandırın.  Pencere ya da  balkon kapısı açılmalıdır. Yemekleri oda sıcaklığına geldiği zaman tüketin. Sizi rahatsız etmezse tat ile  kokularını değiştirmek için soğan ya da  sarımsak ilave edin. Sabah uyandığınızda ise  1 bardak oda sıcaklığında suya limon damlatarak o suyla ağız  gargarası  yapın. Kusma bulantıyla birlikte olabiliyor.  Bazı tedavi şekillerine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bulantı yaşadığınızda ise kızarmış ekmek, kraker, gevrek, simit bunlarla beraber peynir tüketin.  Makarna; fırında pişmiş, haşlanmış derisiz tavuk, kuru meyveler, ayran, patates bulantı yaşadığınızda tüketmekte fayda olacaktır.   Bu süreçte yağlı besinler, kızartmalar, şekerlemeler, tatlılar, baharatlı veya sıcak yiyecekler, ağır kokulu yiyecekler bulantıyı daha da artıracağı için sakıncalı yiyecekler listesinde yer alıyor.  Bulantı olduğunda; az, sık ve yavaş yemeye özen gösterin.  Açlık hissedildiğinse ise öğün aralarında da yiyerek ve sizi cezbeden yiyecekleri tercih edin.  İçecek tüketme alışkanlığında;  öğünlerde değil öğün aralarında ayrıca  oda sıcaklığında yavaş içilmesi gerekiyor. Sevdiğiniz yiyecekler bulantı yapıyorsa onları tüketmeyin. Bu sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmenize neden olacaktır. Yemeklerden hemen sonra 1 saat veya daha fazla dinlenmek vücuda iyi gelebilir. Sabah kalktığınızda bulantınız varsa , yataktan çıkmadan önce kraker ya da kızarmış ekmek yemeniz sizi midenizi rahatlatacak.  Rahat giysiler giyinmeyi tercihe din " ifadelerini kullandı

Erzincan'da morbidite ve mortalite oranları azaltılacak... Erzincan'da morbidite ve mortalite oranları azaltılacak...

KUSMA, İSHAL VE KABIZLIK SORUNLARIYLA NASIL BAŞ EDİLİR?

Kusma ile ilgili bilgi veren Gültekin; ishal ayrıca kabızlıkla ilgili de önerilerini sıraladı:

"Kusma sorunu geçmeden bir şey tüketmeyin. Kusma tekrar kontrol altına alındıktan sonra az miktarda su veya et suyu gibi hafif sıvı yiyecek-içecekleri alınması gerekiyor. Her 10-20 dakikada 1 çorba kaşığıyla başlayın. 20-30 dakikada bir 2ila 3 çorba kaşığına çıkartın. Hafif sıvılarla rahatladıktan sonra tamamen sıvı  veya  hafif yiyecekler tüketin. Tedavi sırasında, özellikle kemoterapi,  vücudun alt bölgelerini, mide ve bağırsaklara radyoterapi uygulanması sırasında ishal yaygın olarak görülen şikayetlerden biridir.  Enfeksiyonlar, besinlere karşı hassasiyet yaratabilir ve duygusal sorunlar ishale yol açıyor. İshal durumunda kaybedilen suyu yerine koymak için bol miktarda su içmek gerekiyor. Sık ve az yemek gerekiyor. Ağır öğünler tüketmeyin. Yüksek oranda sodyum ile potasyum içeren besinler; pişmiş havuç , patates ,et suyu, muz yiyin. Yoğurt, pilav, şehriye, makarna, yayla çorbası, ekmek, kraker, derisi alınmış tavuk ya da hindi, az yağlı kuzu eti, balık, katı haşlanmış yumurta bu süreçte tüketilebilir. Sakınılması gerekenler ise yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze  veya  salata, süt ve yağlı peynirler, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, brokoli, kuru baklagiller, mısır, karnabahar gibi zengin lifli gıdalar, kayısı, erik, armut gibi lifli meyvelerdir. Tedavi sırasında bazı ilaçlar kabızlığa yol açıyor.  Yeterince lif içermeyen,yağ oranı yüksek beslenme alışkanlığı da  kabızlık sorunu oluşturuyor. Kabızlığın giderilmesi için  her türlü sıvı besini almak gerekiyor. Günde en az 8 bardak su içmek, kaybedilen sıvıyı geri almaktır. Kuru baklagiller, kepeği ayrılmamış tahılları tercih edin.  Kayısı yahut  kuru erik bunların komposto ya da hoşaflarını yiyin.  Her gün hafif egzersiz yapmak gerekiyor."

Kaynak: İHA