11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlara farz kılının oruç ibadetinin tam anlamıyla yerine getirilmesi gerekir. Bunun için kişi kendini yalnızca yeme içmeden gibi şeylerle değil aynı zamanda nefsani duygulardan da arındırır. Her manasıyla hassas davranılması gereken Ramazan ayında Müslümanlar için oruç ibadeti akli baliğ olan her kişiye farz kılınmıştır. Bir Müslümanın kişinin davranışlarına ve söylediklerine hassasiyet göstererek davranması gerektiğini söyleyen İslamiyet, Ramazan ayında oruç tutarken de dikkat edilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapar.
Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozan durumlar vardır. Bu nedenle orucu bozan durumda tutulan kefaret orucu da Müslüman kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bir Müslüman kişinin, Ramazan ayında bazı nedenlerden dolayı orucu bozulabilir. Bazen de kişiler kendi isteğiyle orucunu bozma eylemini yapabilirler. Bu konu hakkında Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisinde şöyle buyurmuştur;
“Ramazan ayında, hasta ve akli baliğ sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman oruç tutsa bu orucu kaza edemez.” (Buhari)
Eğer bir Müslüman kişi mazereti olmadan ve bilerek Ramazan ayında orucunu bozarsa kefaret orucunu tutması gerekir. Ancak istenmeyen bir şekilde bozulan oruç kefaret gerektirmez. Günü gününe tutabilir.
KEFARET ORUCU NEDİR?
Kefaret kelimesi mana anlamıyla, 'örtmek, gizlemek’ anlamını taşıyan küfr kökünden gelen bir kelimedir. Kefâret, günah ve hataları örten, telâfi edici, sadaka, oruç gibi davranışları ifade eden bir sözcüktür. Bir diğer anlamı ise 'günahları telafi etme, ortadan kaldırma' dır.
Müslümanlar için önemli konumda olan Ramazan ayı için kişiler yalnızca bedenen değil ruhen de kendilerini Ramazan’a hazırlar. Oruç insanı birçok kötülükten korumaya yardımcı olur. Ramazan ayında oruç tutan bir kişi hiçbir mazereti olmadan orucunu bozarsa kefaret tutması gerektirir. Bu konuyla alakalı mazeretsiz bozulan oruç için tutulan kefaret orucunu bizlere Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) emretmişlerdir. (Buhari, Müslüm)
Ramazan ayında niyet edilerek tutulan oruç, hiçbir mazeret olmadan sadece nefsi duygular ile kişi bozuyorsa, kişi kefaret orucunu tutması gerekir. Kefaret orucu, toplam 60 gün tutulması gerekir. Sonrasında ise o gün bozulan orucun kazası için 1 gün oruç tutulması gerekir. Yani toplamda 61 gün art arda aralık vermeden kefaret orucu tutulmalıdır. Eğer zorunluluk olarak ara verilirse, o ihtiyaç tamamlandıktan sonra kalınan günden devam ederek oruç tutulmaya devam edilir ve 61 güne tamamlanır.
KEFARET ORUCU NASIL TUTULUR?
Kefaret orucu tutan kişi için öncelikle niyet etmesi gerekir. Kefaret orucuna şöyle niyet edilir:
"Niyet ettim Allah (cc) rızası için kefaret orucumu tutmaya."
Kefaret orucuna niyet güneş batımından en geç imsak vaktine kadar yapılır.
MAZERETLİ OLMA DURUMLARI NELERDİR?
· Kadınların özel günleri
· Hastalanmak
· Yolculuk yapmak